×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
רבים שהעידו, ונמצא אחד מהם קרוב או פסול, ובו ב׳ סעיפים
(א) עֵדִים רַבִּים, שֶׁנִּמְצָא אֶחָד מֵהֶם קָרוֹב אוֹ פָסוּל, עֵדוּתָן בְּטֵלָה. בַּמֶּה דְּבָרִים אֲמוּרִים, בִּזְמַן שֶׁנִּתְכַּוְּנוּ כֻּלָּם לְהָעִיד. אֲבָל אִם לֹא נִתְכַּוְּנוּ כֻּלָּם לְהָעִיד, תִּתְקַיֵּם הָעֵדוּת בַּשְּׁאָר. וְכֵיצַד בּוֹדְקִים הַדָּבָר, אוֹמְרִים לָהֶם בֵּית דִּין: כְּשֶׁרְאִיתֶם דָּבָר זֶה, בָּאתֶם כְּדֵי לְהָעִיד אוֹ כְּדֵי לִרְאוֹת בִּלְבַד, כָּל מִי שֶׁאוֹמֵר: לְהָעִיד בָּאתִי, מַפְרִישִׁים אוֹתוֹ, אִם נִמְצָא בְּאֵלּוּ שֶׁנִּתְכַּוְּנוּ לְהָעִיד קָרוֹב אוֹ פָסוּל, עֵדוּתָן בְּטֵלָה {אֲפִלּוּ לֹא יָדְעוּ זֶה מִזֶּה (תּוֹסָפוֹת).} וְאִם הָיוּ כָּל הָעֵדִים כְּשֵׁרִים, אֶחָד שֶׁנִּתְכַּוֵּן לְהָעִיד וְאֶחָד שֶׁלֹּא נִתְכַּוֵּן לְהָעִיד וְרָאָה הַדָּבָר וְכִוֵּן עֵדוּתוֹ, חוֹתְכִין הַדִּין עַל פִּי עֵדוּתוֹ. {הַגָּה: אֲבָל אֵינָן יְכוֹלִים לִכְתֹּב שְׁטָר עַל כָּךְ, אַף עַל פִּי שֶׁרָאוּ הַקִּנְיָן, וּסְתָם קִנְיָן לִכְתִיבָה עוֹמֵד, הוֹאִיל וְלֹא הִזְמִינָם לְכָךְ (תְּשׁוּבַת רַשְׁבָּ״א סִימָן אֶלֶף וְע״ג) וְעַיֵּן לְקַמָּן סִימָן ל״ט סָעִיף ה׳.} וְיֵשׁ אוֹמְרִים שֶׁאֲפִלּוּ כִּוֵּן לִרְאוֹת כְּדֵי לְהָעִיד, אֵינוֹ פוֹסֵל אֶלָּא אִם כֵּן בָּא לְבֵית דִּין וְהֵעִיד; דְּתַרְתֵּי בָעֵינָן, כִּוֵּן לִרְאוֹת כְּדֵי לְהָעִיד, וּבָא לְבֵית דִּין וְהֵעִיד. {הַגָּה: שְׁטָר שֶׁחָתַם עָלָיו עֵד פָּסוּל וְנִתְבַּטֵּל כָּל הָעֵדוּת, מִכָּל מָקוֹם, אִם הָעֵדִים הַכְּשֵׁרִים זוֹכְרִים הָעֵדוּת עַל יְדֵי רְאִיַּת הַשְּׁטָר, יְכוֹלִין לַחֲזֹר וּלְהָעִיד לְבַד לִפְנֵי בֵּית דִּין, וּבֵית דִין יִכְתְּבוּ עֵדוּתָן וְחָשׁוּב שְׁטָר (תְּשׁוּבַת הָרא״ש כְּלָל ס׳ סִימָן ה׳). תַּקָּנַת הַקָּהָל שֶׁחָתוּם עָלֶיהָ עֵד פָּסוּל, אוֹ שְׁטָר שֶׁחָתַם עָלָיו בַּעַל דָּבָר עַצְמוֹ, כָּשֵׁר בַּאֲחֵרִים, דְּאֵלּוּ לֹא נִתְכַּוְּנוּ לְהָעִיד (רִיבָ״שׁ ס״ס קצ״ה) וְעַיֵּן לְקַמָּן סִימָן מ״ה סָעִיף י״ב וְי״ג.} וְאִם הִזְמִין הַתּוֹבֵעַ עֵדִים כְּשֵׁרִים, וְעָמְדוּ שָׁם קְרוֹבִים וּפְסוּלִים, אֲפִלּוּ נִתְכַּוְּנוּ לְהָעִיד, וְהֵעִידוּ, לֹא נִתְבַּטְּלָה עֵדוּת הַכְּשֵׁרִים. וְכֵן כְּשֶׁאָדָם צָרִיךְ לְעֵדוּת וּמְצַוֶּה לְהַחֲרִים (עַל) כָּל מִי שֶׁיּוֹדֵעַ לוֹ עֵדוּת שֶׁיָּבֹא וְיָעִיד, וְהֵעִידוּ כְּשֵׁרִים וּפְסוּלִים, לֹא נִתְבַּטְּלָה עֵדוּת הַכְּשֵׁרִים, שֶׁלֹּא הָיְתָה כַּוָּנָתוֹ אֶלָּא בִּרְאוּיִים לְהָעִיד.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרחכמת שלמהפתחי תשובהעודהכל
רמב״ם עדות ה׳:ג׳-ד׳, רמב״ם עדות ה׳:ג׳, רמב״ם עדות ה׳:ג׳-ה׳
(א) {א} עדים רבים שהעידו וכו׳ משנה ספ״ק דמכות (ה.) מה שנים נמצא אחד מהם קרוב או פסול עדותן בטלה אף שלשה נמצא אחד מהם קרוב או פסול עדותן בטלה מנין אפילו ק׳ ת״ל עדים אמר רבי יוסי בד״א בדיני נפשות אבל בדיני ממונות תתקיים העדות בשאר רבי אומר אחד דיני ממונות ואחד דיני נפשות ובגמרא היכי אמרינן להו כלומר היכי אמרינן לקרוב ופסול למבדקינהו אם מתחלה לעדות נתכוונו אמר רבא הכי אמרינן להו למיחזי אתיתו או לאסהודי אתיתו אי אמרי לאסהודי אתינן נמצא אחד מהם קרוב או פסול עדותן בטלה. אי אמרי למיחזי אתינן תתקיים העדות בשאר איתמר אמר רב יהודה אמר שמואל הלכה כרבי יוסי ור״נ אמר הלכה כרבי ופסקו הפוסקים כרב נחמן דהלכתא כוותיה בדיני ואע״ג דשמואל רביה הוה מ״מ הלכה כרב נחמן דהא רבינא דבתרא הוא מוקי פ״ק דסנהדרין ר״מ כרבי יוסי ורבנן כרבי אלמא הלכה כר׳ ס״ל וכתב רשב״ם בפרק י״נ (בבא בתרא קיג.) גבי שלשה שנכנסו לבקר את החולה דה״פ כשבאתם אז בתחלה לראות המעשה לאי זה דעת באתם לראות או להעיד וכ״נ מפרש״י פ״ק דמכות שכתב היכי אמרינן להו לקרוב או פסול למבדקינהו אם מתחלה לעדות נתכוונו וכן דעת הרמב״ם בפ״ה מהלכות עדות.
וכתבו התוספות בפרק י״נ ובפ״ק דמכות דבכוונה לחודא שנתכוונו להעיד בשעת ראיה לא היתה עדותן בטלה אלא כשהעידו אח״כ בב״ד דאי לא תימא הכי אין לך גט כשר או קידושין כשרים כשנותנים לפני קרובים אם נתכוונו להעיד וזה דעת הרא״ש בפסקיו פ״ק דמכות וכתבו רבינו בסמוך וכתבו התוס׳ שאם נתכוונו להעיד בשעת ראיה ולא ידע זה בזה והעיד האחד אחר שכבר העיד אחיו בב״ד ואפילו לאחר כדי דבור עדותן בטלה:
ומה שכתב והרמ״ה הוסיף וכו׳:
ומה שכתב הרמב״ם אבל אם כולם כשרים בין אותם שכיוונו להעיד וכו׳ וכן דעת הרא״ש בתשובה וכתבה רבינו סימן נ״א.
ומה שכתב וא״א הרא״ש ז״ל וכו׳ כבר כתבתי בסמוך שכך כתב פ״ק דמכות ושהוא דעת התוס׳:
וממ״ש רבינו סימן ל״ח בשם רבינו ישעיה נראה עוד סברא אחרת שאם אמרו להם ב״ד לאסהודי אתיתו או למיחזי ואמרו לאסהודי כבר נעשו כולם אגודה אחת ואם נמצא אחד מהם קרוב או פסול עדותן בטלה ובלבד שיראו כולם כאחד ומשמע מדבריו הא אם לא ראו כולם כאחד אע״פ שאמרו לאסהודי אתינן אין מצטרפין ודלא כהרמ״ה שפסל. ושם כתבתי דלדעת רש״י אם העידו ולאחר תוך כדי דיבור העידו האחרים הרי הם כשתי כתות לכל דבר ואם נמצא באחת מהכתות קרוב או פסול עדות הכת האחרת כשירה ולדברי התוספות כולם פסולים. עיין בתשובת הריב״ש סימן קצ״ה:
(ג) {ג} {ד} ואם הזמין התובע עדים וכו׳ עד אלא בראוי להעיד כך כתב הרא״ש פ״ק דמכות:
וכתוב במישרים נ״ב ח״ב ואפילו הזמין בערבוביא דאין כוונתו אלא בכשרים:
וכתב הר״ש חכים ז״ל על זה לכאורה נראה שהוא טעות שנפל בספרים שהרי מיד כתב ודוקא שהזמין עדים מיוחדים ואם יחוד אין ערבוביא ואם ערבוביא אין יחוד ואפשר ליישב דיחוד כעין ערבוביא קאמר שאומר לרוב עם שנים מכם יעידו על מעשה זה. וזו תוספת מרבינו ירוחם כי הרא״ש והר״י בנו לא אמר אלא במפרט בשם שנים והם כשרים והוסיף הוא ז״ל דה״ה באומר שנים מכם אף על פי שלא פרט אותם בשם דמסתמא לכשרים מכוין ולהוציא פסולים דאם לא כן לישתוק או לימא סתמא אתם עידי עכ״ל:
כתוב בתשובת הרשב״א סימן אלף וע״ג אין עדים צריכים להיות מזומנים אבל מ״מ אין יכולים לכתוב אלו את השטר כשהזמין אחרים בקנינו דכי אמרינן סתם קנין לכתיבה עומד ה״מ אלו דמייחדי ועשאן שלוחים שלעולם אין כותבין אלא המזומנין שנעשו שלוחים אבל אם העידו בעל פה מקבלין אותם ועדותם עדות שאם כפר זה בעיקר הדבר הוחזק כפרן ע״פ עדות אלו אבל באומר פרעתי נאמן ואף ע״פ שראו שקנו ממנו ולא עוד אלא שאפילו תוך זמנו נאמן לומר פרעתי משום דריע טענתו של מלוה בשלא הוציא שטר ודמיא למצא שטר חוב בשוק דאפילו כתיב ביה הנפק ואפילו תוך זמנו לא יחזיר דכל שנפל הורע כחו והכי נמי כל דליתיה לשטריה הורע טענתיה. אבל אם אין שם קנין ושטר והעידו שהוא תוך זמן גובה על פי עדים אלו דחזקה לא פרע דאין אדם עשוי לפרוע תוך זמן עכ״ל:
(א) הטעם שפסקו הפוסקים כרב נחמן דאף בדיני ממונות עדות שבטלה מקצתה בטלה כולה. הב״י בסעיף א אות א, כתב דאע״פ שנחלק עליו רבו שמואל מ״מ רבינא דהוא בתראה סבר כוותיה, ויש להעיר דכ״כ סמ״ג בלא תעשה ריג.
העידו ב׳ עדויות זה אחר זה תוך כדי דיבור ונמצאו שקרנים באחרונה אף הראשונה בטילה כי בטלה מקצתה. כ״כ ראב״ן בסי׳ תמט, על פי הגמרא בב״ק עג..
הא דאמרינן למחזי אתיתו או לאסהודי היינו בשעת ראיית העדות. כן הביא הב״י בסעיף א אות א, ויש להוסיף דכ״כ סמ״ג בלא תעשה ריג.
נמצא אחד קרוב או פסול, ולא ידעו הני בהני. הב״י בסוף אות א, הביא מהתוס׳ דאפילו כשלא ידעו הני בהני והעידו עדותן בטילה, ע״כ, אמנם הריטב״א במכות ו. ד״ה לכך הנכון, כתב דהלכתא בין בממונות ובין בנפשות אין הכשרים נפסלים עד שנדע שנתכוונו כולם להצטרף לעדות שידעו אלו באלו והעידו, וכתב דכן היא דעת הרשב״א והרמב״ן, אבל הרא״ה ס״ל דהא דלא ידעו הני בהני מהני שלא לפסול הכשרים הוא רק בגוונא שראו יחד ע״מ להעיד ולא העידו הפסולים, אבל בגוונא שכבר העידו הפסולים, יותר לא מהני ועדותן בטלה.
כיון הפסול לראות העדות כדי להעיד ולא העיד האם נפסלת כל העדות. הטוש״ע והב״י בסעיף ב, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דרבינו ישעיה בספר המכריע סי׳ כה, כתב דאין נפסלת עד שיעיד הפסול, והביא כעין זה מרב צמח גאון שאם לא בא הפסול לבי״ד כדי להעיד אלא לראות לא נפסלת כל העדות, ומאידך הביא דמדברי ריב״ן מבואר דנפסלים אף אם לא העידו, והביא דריב״ן כתב דהיינו כגון שהשתדלו הפסולים בשעת ראיית העדות כגון שהתרו בעוברי העבירה. הב״י הביא דמדברי רש״י במכות נראה דס״ל כרשב״ם, ויש להעיר דכן הביא רבינו ישעיה בספר המכריע שם מרש״י בסנהדרין ט., שכתב כן להדיא, אמנם לפנינו ליתא שם ברש״י, ושמא הוא ממהדורה אחרת של רש״י.
ב׳ כיתי עדים המכחישים זה את זה ובאו ארבעתם להעיד בעדות אחרת האם נימא דפסולים דהוי כמו נמצא אחד מהם קרוב או פסול. תוס׳ בסנהדרין לא. ד״ה שבית, כתבו כמה תירוצים ותלי בין התירוצים האם נימא נמצא אחד מהם קרוב או פסול אף כשלא ידוע מי הפסול, וראב״ן בסי׳ תצו, כתב דהעדות כשירה, אבל לא ביאר למה לא נימא בזה נמצא אחד מהם פסול.
(א) כתב הרא״ש בתשובה כלל ס׳ סימן ג׳ שטר הצואה הוא פסול מאחר שאחד מן העדים פסול אבל אם העד שאינו פסול זוכר עדותו ויש עוד אחד ששמע הדבר מצטרף להעיד עמו ובסימן ה׳ כתב על שטר שחתם בו קרוב או פסול אם העדים האחרים החתומים זוכרים העדות אפילו ע״י ראיית אותו שטר יכולין להעיד על פה וב״ד יכתבו עדותן וחשוב שטר:
(ב) ובתשובת הרשב״א סי׳ אלף קפ״ט כ׳ דאם הראו בעצמן בשעת ראייה שכיוונו להעיד כגון שהתרו בו כל העדות נפסל בשבילן וע״ש ובהר״ן פ״ק דמכות דף רצ״ג מדין זה ועיין מזה בתשובת בר ששת ס״ס קצ״ה דתקנת הקהל אינו נפסל אם חתום עליו אחד מקרובים או מפסולים ואפי׳ שאר דברים אין הדבר נפסל אם הבעל דבר חתום על השטר דלא שייך ביה שום עדות ואי אפשר לומר ביה אי לאסהודי קא אתו ועיין שם:
(א) עדים רבים שהעידו כו׳ עד וא״א ז״ל כתב אפי׳ אם כיון כו׳ פלוגתתן מבואר בשמעתין דפ״ק דמכות דף ו׳ דשם פריך אמשנה אלא מעתה הורג יציל (פי׳ הרי ההורג עצמו ראה המעשה והוא הבע״ד ופסול לעדות ונמצא עדות כולם בטילה) אמר רבא יקום במקיימי דבר הכתוב מדבר וז״ל התוס׳ קשה לר״י היאך מצינו ידינו ורגלינו כשנותנין גט במעמד קרובים כו׳ דלפעמים יתכוין א׳ מן הקרובים להעיד ל״נ לר״י דאין עדותן בטילה אלא באותן שמעידין בפני ב״ד אבל בשביל ראייה לחודא לא וא״ת א״כ מאי פריך הורג יציל והא אינו הולך לב״ד להעיד ואמר ר״י דמתחילה ס״ד כי נמי אינן באין לב״ד להעיד עדותן בטילה ומשני במקיימי דבר כלומר כשבאין לקיים הדבר בב״ד אמר ר״י דבמצא א׳ מהן קרוב כו׳ עדותן בטילה וא״ת א״כ אמאי קאמר שם מה יעשו שני אחין כו׳ (וכתבתיהו בפרישה ע״ש) והלא אם לא יבואו לב״ד ויעידו אין חששא וי״ל דלפעמים שלא ידע זה בזה ויעיד האחד אף על פי שכבר העיד אחיו בב״ד ואפילו אירע לאחר כדי דיבור מ״מ עדותן בטילה אע״פ דלענין הזמה בעינן תכ״ד עכ״ל וכדבריהם כ״כ הרא״ש נמצא דלהתוס׳ והרא״ש הא דמשני במקיימי דבר הכתוב מדבר היינו כשבאים נמי לב״ד להעיד ולקיים הדבר והרמב״ם והרמ״ה ס״ל דהא דמשני במקיימי דבר היינו שכוונת ראייתן היתה כדי להעיד ולאפוקי הורג שאין כוונתו להעיד ואם כן הא דמסקינן אי אמרי לאסהודי בטלה עדותן היינו אפי׳ לא באו לב״ד להעיד ולפי דבריהן א״ש הא דקאמר מה יעשו שני אחין כו׳ וכן דעת רשב״ם בפרק י״נ וכ״נ מפרש״י שם בפ״ק דמכות ומש״ר הדברים בשם הרמב״ם ולא בשם רשב״ם ורש״י היינו משום דבא לכתוב עליו התוס׳ שהוסיף הרמ״ה וס״ל דתלמודא לא איירי אלא כשלא באו אח״כ לב״ד עם הפסולין אבל באו לב״ד עם הפסולים פשיטא דעדות כולה בטילה דהא עיקר קרא בשעת הגדה קאי ובבא זו דהיינו באו לראות והעידו אח״כ בב״ד לא הזכירו רשב״ם ורש״י ואינו מוכרע מה דינו בה מש״ה כ״ר הדברים על שם הרמב״ם אך קשה מה יענו וישיבו הרמב״ם ורשב״ם והרמ״ה בקושיית תוס׳ הנ״ל דא״כ כל גיטין וקידושין דידן אל יהיו כשרים וא״ל דס״ל כהר״ח שכתבו שם תוס׳ בשמו שפי׳ דשיילינן לעדים כשרים אם באו לאסהודי בהדי פסולין או למיחזי אתיתו בלא פסולים כו׳ דז״א שהרי רש״י כתב בהדיא דשיילינן להו לקרוב או פסול (וכמ״ש ל׳ בפרישה) וכן ל׳ הרמב״ם שכתב אותו שאומר שבא להעיד פסול כו׳ משמע דשיילינן להקרוב או פסול ואם הוא אומר שבא להעיד פוסל כל הכשרים וצ״ע וי״ל דס״ל כהרא״ש ור״י ורבינו שכתבו שאם מזמין עדים שוב אין הקרובין יכולים לפסול ומש״ה כל הנותן גט או מקדש שיש לו להזמין מתחילה כשרים כמו שאנו עושין בגיטין וכן ראוי לעשות ג״כ בקידושין והדומה לו:
וא״א ז״ל כתב אפי׳ אם כיון לראות כו׳ כתב בב״י ז״ל ועמש״ר בסי׳ ל״ח (סי״ד) בשם ר׳ ישעיה נראה עוד סברא אחרת דכתב שאם א״ל ב״ד לאסהודי אתיתו או למיחזי ואמרו לאסהודי כבר נעשו כולם אגודה אחת ואם נמצא אחד מהן קרוב או פסול עדותן בטילה ובלבד שיראו כולם כאחד (פי׳ בקרוב ופסול בעינן דראו עמהן מתחלה ובעדים שהוזמו דלא ראו כלל צריכין לפחות שיאמרו הפסולין כווננו להעיד ושאז ראו כאחד ועמ״ש בסי׳ ל״ח) והא דהתחיל הב״י וכתב דנראה דהוא סברא אחרת דמשמע דלא כהרמ״ה והרא״ש וסיים בדלא כהרמ״ה לחוד נראה משום דהרא״ש לא פירש דבריו ויכול להיות דס״ל ג״כ דלא מחשב ראיה כ״א בראייתן יחד משא״כ הרמ״ה דכתב בהדיא אפי׳ לא ראו יחד. ואני אומר דגם הרמ״ה יכול להיות דס״ל כרבי ישעיה וכן מוכח קצת מדבריו. מדכתב בדבריו שני פעמים דכשהעידו יחד תכ״ד לא בעינן לא כוונה יחד ולא ראיות יחד משמע הא לא העידו יחד תכ״ד דאז הראיה לחוד גורם הצירוף בעינן שיכוונו להעיד ושיראו אותו יחד וכמ״ש בפרישה ומש״ה לא כ״ר דברי ר׳ ישעיה לשום פלוגתא ביניהן ועפ״ז גם התוס׳ והרא״ש דס״ל דבעינן לפסול והכשרים הגדה וכוונת ראיה להעיד יכול להיות דס״ל כרבי ישעיה דלא מחשב כוונת ראיה להעיד לצירוף כ״א בראייתם יחד ואל״ה לא פסלו הכשרים ומש״ה כ״ר לדברי ר״י שם בסי׳ ל״ח סתם וגם שם מיירי ר״י כשכולם העידו אלא שלא העידו תכ״ד ע״ש וזה ממש כדברי התוס׳ והרא״ש דהא גם הם ס״ל דלא בעינן שיעידו תכ״ד וכמ״ש בפרישה וזה נלע״ד ברור ועמ״ש עוד מזה שם בסי׳ ל״ח:
(ג) ואם הזמין התובע עדים כו׳ ל׳ ב״י כתב מורי הרב הגדול הריב״ר אפילו מי שמזמין עדים בערבוביא נאמן דלא כיון אלא לעדות הכשרים ואע״פ שבאו ג״כ פסולים להעיד לית לן בה ואע״פ שמלשון הטור נראה דדוקא כשהזמין הכשרים והוציא הפסולים אבל אם זימן בערבוביא לא א״א לומר כן דא״כ קשה דידיה אדידיה שכתב אח״כ מי שציוה להחרים כו׳ וכך הם דברי ר׳ ירוחם וכתב ע״ז הר״ש בר חכים במחילה אין פי׳ הטור כן שאינו מדבר אלא בהזמנת העדים בשעת המעשה לראותו להעיד עליו אח״כ עכ״ל ב״י וביאר הדברים שדעת הריב״ר שזימן עדים כשרים שכ״ר ל״ד שפרטם בשם קאמר או שאמר כן לאנשים מיוחדים אלא אפי׳ הזמין לערבוביא של אנשים ואומר להן כל ששומע או רואה מזכיותי יהיה עד בדבר נמי דעתו על הכשרים דומה למ״ש אח״כ שאם מכריז שמי שיודע לו עדות יבא ויעיד שדעתו דוקא על הכשרים והר״ש בר חכים ס״ל דיש חילוק בין המצוה להחרים אחר עדות לאחר זמן שאו אינו מדבר לנוכח מש״ה אמרינן דמסתמא דעתו היה על הכשרים שיש לו תועלת בעדותם אלא שלא היה יכול לפרטם שלא ידע מי הם אבל כשאומר לנוכח אתם עדי צריך שיפרט הכשרים ואם לא עשה כן אלא הזמין סתם כל הכת בערבוביא עדותן בטילה וז״ש הר״ש בר חכים שאינו מדבר הטור אלא בהזמנת העדים בשעת המעשה ר״ל הריב״ד פירשו דמהני הזמנה בערבוביא דאל״כ קשה דבריו דידיה אדידיה ע״ז כתב דז״א דמ״ש הטוור תחילה דבעינן הזמנת עדים לא כ״כ אלא כשמזמינם בשעת מעשה ויש חילוק בין הזמנה דבשעת המעשה להכרזה דאח״כ וכמ״ש ומיהו נראה דגם הר״ש בר חכים מודה דרבינו והרא״ש ל״ד קאמרי דבעינן שיזמין בשעת מעשה הכשרים בשם אלא אורחא דמילתא נקט וה״ה כשאומר שנים מכם גם כן מהני ולא באו אלא לאפוקי מדעת הריב״ר דס״ל דאפילו הזמנה אמירת ב׳ מכם ג״כ לא צריך וכמ״ש דאל״כ קשה דברי הר״ש בר חכים דידיה אדידיה שהרי הר״ש בר חכים הביא דברי ר״י שכתב בנ״ב ח״ב ז״ל אם הזמין המלוה עדים כשרים ועמדו שם קרובים או פסולים אפי׳ כוונו להעיד ובאו והעידו בב״ד לא נתבטלו עדות הכשרים דכיון דייחד עדים לאו כל כמיניה להפסיד מאחר שזימן כשרים ואפילו הזמין בערבוביא דאין כוונתו אלא בכשרים ודוקא כשמזמין עדים מיוחדים אבל דבר שנעשה בפני רוב עם בלא הזמנת עדים שיילינן להו אי למיחזי אתיתו או לאסהודי ואי לאסהודי ונמצא אחד מהן קרוב או פסול אחר שהעידו בב״ד עדותן בטילה עכ״ל וכתב עליו הרש בר חכים ז״ל לכאורה נראה שט״ס נפל בדבריו במ״ש ואפי׳ הזמינם בערבוביא שהרי כתב אחר זה ודוקא כשהזמין עדים מיוחדים ואם ערבוביא אין כאן יחוד ואפשר ליישב דיחוד כעין ערבוביא קאמר שאמר לרוב עם שנים מכם יעידו על מעשה זה וזו תוספת מרי״ו הוא כי הרא״ש והר״י בנו לא אמרו אלא במפרט בשם שנים והם כשרים והוסיף הוא ז״ל דה״ה באומר שנים מכם דאל״כ לשתוק או לימא סתמא אתם עדי עכ״ל הר״ש בר חכים והביאו הב״י ע״ש ומדלא כתב שר׳ ירוחם פליג אהרא״ש והטור אלא כתב שהוסיף על דבריהן ש״מ דס״ל דהרא״ש ורבינו ל״ד קאמר שיזמינו בשם והכי מסתבר דמסתמא לא פליג ר״י אהרא״ש רבו ועוד שבתחילת דבריו כתב כדברי הרא״ש ורבינו ממש אלא שהוסיף זה על דבריו וכאילו כתב דמאן דסבר הא סבר נמי הא ועוד שהרי סיים הר״ש בר חכים בדבריו הנ״ל וכתב שכן נ״ל מדוקדק מדברי ר״י ש״מ דס״ל דלא פליג עמו ודוק. ומור״ם בד״מ דחה דברי הרא״ש ולעד״נ שדבריו עיקר וכ״נ שהוא דעת הב״י שהביא לשני הדברים שכתב הר״ש בר חכים ע״ש ואע״פ שר״י סיים וכתב בדבריו הנ״ל ז״ל ודוקא כשהזמין עדות מיוחדים אבל דבר שנעשה בפני רוב עם בלא הזמנת עדות שיילינן להו כו׳ אל תידוק מיניה דדוקא בלא הזמנת עדים כלל קאמר הא כל שהזמינם באיזה ל׳ שיהיה דעתו אכשרים דז״א דאם כן לא הול״ל ודוקא כשהזמין עדים מיוחדים ואדרבא נראה לדקדק משם דכשאומר כל [שנים] מכם שישמע לי עדות יהיה מוכן להעיד זה (וגרע) [גרע] מלא הזמין כלל דמשמעות לשונו הוא דכיון ג״כ אפסולים ודוק:
(א) עדים רבים כו׳ פ״ק דמכות דף ו׳ וילפינן לה שם במשנה מדכתיב ע״פ שנים עדים או שלשה עדים יומת המת אם מתקיימת העדים בשנים למה פרט הכתוב שלשה להקיש ג׳ לב׳ מה ב׳ נמצא א׳ מהן קרוב או פסול עדותן בטלה אף ג׳ כן ומניין אפילו ק׳ ת״ל עדים פי׳ דלא הול״ל ע״פ שנים או ע״פ שלשה עדים כו׳ ופסקו הפוסקים כרב דאמר שם דאף בד״מ דיינינן הכי עד״ר:
וכתב הרמב״ם כיצד בודקין אותן אומרים להם כו׳ דברי הרמב״ם הם בפ״ט דה״ע אבל בל׳ וסדר אחר ששם כתב תחילה דאם נמצא א׳ מהן קרוב או פסול עדותם בטילה וכתב ע״ז ז״ל בד״א בזמן שנתכוונו כולן להעיד כו׳ וכיצד בודקין את הדבר כשיבואו לב״ד עדים מרובים בבת א׳ אומרים להם כשראיתם זה להעיד באתם או לראות כל מי שאמר לראות באתי מה הדבר מפרישין אותו וכל מי שאומר לא הייתי עומד שם אלא להעיד ולכוין העדות מפרישין אותו אם נמצא בא׳ מאלו שנתכוונו להעיד קרוב או פסול עדות כולם בטילה עכ״ל והנה דברים מסודרים ומפורשים היטב שאחר שכתב שאין הקרוב ופסול מבטל העדות אלא אם כן כיון להעיד הוצרך לכתוב וכיצד בודקין להוודע כו׳ אבל רבי׳ שלא כתב עדיין אלא שאם נמצא א׳ מהן קרוב העדות בטל לזה אין שייך בדיקה זו אלא הול״ל כשבאים לב״ד בודקין אם יש ביניהן קרוב או פסול גם נלמד מדברי הרמב״ם הנ״ל שמיד בביאתם לב״ד קודם שיוודע אם יש ביניהן קרוב או פסול שואלין לכ״א מהן אי למיחזי אתו כו׳ ואח״כ בודקין בין אותן שאמרו שבאו להעיד אם יש ביניהן קרוב או פסול וכן משמע ל׳ הגמרא ז״ל היכי אמרינן להו אמר רבא הכי אמרינן להו למיחזי אתיתו או לאסהודי אתיתו אי אמרו לאסהודי אתינן נמצא א׳ מהן קרוב או פסול עדותם בטילה אם אמרו למיחזי אתינן מה יעשו שני אחין שראו (עם עוד שלישי) בא׳ שהרג את הנפש הרי לפנינו דלאחר ששאלו להו אי לאסהודי אתו קאמר דבודקין אם נמצא ביניהן א׳ מהן קרוב כו׳ ובשעת שאלה לא נודע אם יש ביניהן קרוב או פסול ונראה דה״ט דשואלין מתחילה לכולהו משום חשש רמאות אבל מפירוש רש״י דלשם לא משמע כן דאמ״ש היכי אמרינן להו פי׳ ז״ל לקרוב או לפסול למבדקינהו אם מתחילה לעדות נתכוונו עכ״ל ונראה דרבינו ס״ל כרש״י וס״ל דהגמרא ל״ד קאמר וה״ט דמסתמא לא חיישינן לקרוב או לפסול דכל ישראל בחזקת כשרים וגם רוב העולם יודעין דקרו פסול לעדות ואינו בא לב״ד להעיד ומה״ט נראה דלא כתב שום פוסק דצריך למבדק העדות אם אחד מהן קרוב או פסול גם ל׳ המשנה והרמב״ם הנ״ל הוא נמצא ביניהן כו׳ דמשמע דנמצא מאליו בלי חקירה ובהיות כן כשבא כת א׳ יחד לב״ד לא שייך שאלה אי לאסהודי אתו משום חשש שמא ימצא ביניהן קרוב כו׳ ומש״ה פירשו דלא שיילינן להו אלא אחר שנודע לב״ד שא׳ מהן קרוב כו׳ וס״ל לרבינו דהרמב״ם ל׳ הגמרא נקט כדרכו ול״ד קאמר ומש״ה קיצר ושינה רבינו בהעתקתו לל׳ הרמב״ם ודו״ק ומ״ש ל׳ השאלה בל׳ רבים כשראיתם באתם ואח״כ כתב ל׳ יחיד אותו שאומר כו׳ היינו לומר דאפילו נמצאו ביניהן קרובים ופסולים רבים וכולן אמרו שבאו לראות ואחד מכולן אומר שבא להעיד מבטל העדות וק״ל:
שבא להעיד פוסל כו׳ אע״פ שלא העיד אח״כ כלל וכמ״ש בסמוך וכן מ״ש שבא לראות שלא נתכווין מתחילה אלא לראות אינו פסול אף אם בא אח״כ לב״ד עם הכשרים ומעיד וע״ז כ״ר שהרמ״ה חולק ומוסיף שגם בזה עדותן בטלה ועד״ר:
בד״א כשיש כו׳ ג״ז מדברי הרמב״ם שם וכ״ר ג״כ בסימן ל״ב סי״ח בפשיטות ע״ש וע״ל סימן ל״ט:
(ב) וכיון עדותם פי׳ שלא סתרו העדים זא״ז. זהו דווקא שלא העידו יחד פי׳ הקרוב או הפסול לא העידו בתוך כדי דיבור של עד האחרון מן הכשרים ואפילו לא ראו [אלא] זא״ז בד״מ א״צ ראייה יחד ואפילו בשני מעשים דזא״ז מצטרפים וכמ״ש בסימן ל׳ אלא דכאן לעניין שיפסלוהו עם הכשרים ס״ל דבלא העידו יחד תוך כ״ד בעינן שיהיה ראייתן יחד בכוונה להעיד ושראו יחד וע״ז כתב דאם העידו יחד תכ״ד אף דלא היה להן שום צירוף מתחילה לא בכוונה להעיד ולא בראייתם יחד אפ״ה פסלו אהדדי כשהעידו יחד ומ״ש הרמ״ה הלכך ל״ש נצטרף עמהן קרוב כו׳ עד או שלא ראו כא׳ האי או שלא כו׳ הוא ל״ד אלא הו״ל כאילו אמר או אפילו ג״כ לא ראו כו׳ דהא בתחילת דבריו כתב הרמ״ה דאם העידו יחד אפילו לא כיוונו ולא ראו זא״ז ג״כ עדותן בטילה וק״ל ועד״ר:
דהא עיקר קרא כו׳ דכתיב על פי שנים וגומר:
ולא העיד עמהם נראה דעמהם ל״ד קאמר דאפילו אם לא העידו כלל ס״ל להרמ״ה אם נודע שצירף עמהן מתחילה להעיד פסול אלא מפני שלא נודע בצירוף קרוב או פסול עמהן עד שבא עמהן להעיד בב״ד וע״ז קאמר אפילו בא עמהם ולא העיד עמהן ע״ז פליג הרא״ש וס״ל דבעינן שיעיד ג״כ אבל גם הרא״ש מודה דא״צ להעיד תוך כ״ד וכן כתב התוס׳ בהדיא שם כתבתי לשון בדרישה ע״ש וע״ל סימן ל״ח סי״ד בדברי ר׳ ישעיה ועד״ר:
וא״א הרא״ש ז״ל כתב כו׳ וכ״כ התוס׳ וטעם פלוגתתן מבואר בדרישה:
(ג) ואם הזמין התובע עדים כשרים כו׳ נראה דאורחא דמילתא נקט שכל מי שמבקש מתחילה שיהיה לו עדים בבירור מכין העדים בשם וא״ל שיעמדו על עמדם ולא ילכו משם רק יכוונו לבם להדבר הנעשה בפניהם כי ירא שמא לא ישיתו לבם להדבר או ילכו משם ואין מדרכו לומר לכלל אנשים שנים מכם יהיו מוכנים לקבלת עדותי כי ירא שמא יסמוך א׳ על חבירו ולא יהיה לו עדים כלל ומ״ה הדרך להזמין לדבר שנים שידע בהן שיעשו כן בשבילו ומזה דיבר הרא״ש ורבי׳ אבל ה״ה אם אירע שיאמר למעמד חבורת אנשים והיה ג״כ פסולים ביניהן ששנים מהן יהיו מוכנים לקבל עדותו אמרינן דג״כ דעתו לא היה כ״א אכשרים שהרי סיים הרא״ש וכתב שאם החרים שמי שיודע לו עדות כו׳ שדעתו על הכשרים ה״ה דמתחילה בשעת הזמנה לכל הפחות מהני כשאומר שנים מכם וזהו תירוץ רבינו ירוחם שכתבתי בדרישה ע״ש ודו״ק:
(א) {א} וכתב הרמב״ם כיצד בודקין אותו וכו׳. מימרא דרבא בפרק קמא דמכות הכי אמרינן להו למיחזי אתיתו או לאסהודי אתיתו אי אמרי לאסהודי אתינן נמצא א׳ מהן קרוב או פסול עדותן בטלה אי אמרי למיחזי אתינן מה יעשו שני אחים שראו באחד הנפש פי׳ דאומרין לכל כת וכת למיחזי אתיתו או לאסהודי אתיתו כל מי שאומר לא להעיד עליו אלא לראות מה הדבר ובכלל העם באתי מפרישין אותו וכל מי שאומר לא הייתי עומד אלא להעיד ולכוין העדות מפרישין אותו. ואם נמצא באלו שנתכוונו להעיד קרוב או פסול עדות כולם בטלים וכ״כ הרמב״ם בפ״ט מה״ע וכל זה דלא כמ״ש התוס׳ בשם רבינו חיים הכהן פ״ק דמכות (דף ו׳) דאמרי׳ לעדים כשרים לאסהודי אתיתו עם הפסולים או למיחזי אתיתו בלא הפסולים אי אמרי הכשרים למיחזי אתינן בלא הפסולים אפי׳ נמצא אחד מהן קרוב או פסול לא היה עדותן בטלה ואי לאסהודי אתינן עם הפסולים עדותן בטלה גם לא כפי׳ בית יוסף דדעת רמב״ם כפי׳ רשב״ם ופירש״י כן כתב בכסף משנה דאמרינן להו לקרוב ולפסול למיחזי אתיתו וכו׳ אלא לכל כת וכת אמרינן להו מקמי דידעינן מי קרוב ופסול ומי כשר:
(ב) {ב} והרמ״ה הוסיף לומר וכו׳ הוסיף על דברי הרמב״ם לפסול גם בלא נתכוונו להעיד כשנמצא בהן קרוב או פסול והעידו ביחד בתוך כ״ד וכו׳. וטעמו דסבירא ליה דהא דאמר רבא והוא שיעידו כ״א בתוך כ״ד של חבירו קאי נמי אדין הזמה כמי שפי׳ רש״י ויתבאר בסימן ל״ח בס״ד:
ומ״ש הלכך ל״ש נצטרף כו׳. ה״פ דכשנצטרף עמהם בשעת ראייה להעיד וראו עדותן כאחד אפי׳ לא נצטרפו בשעת הגדה עדותן בטלה אבל כשנצטרפו בשעת הגדה אין צריך שום דבר אפילו לא בא בשעת ראייה להעיד ואפילו לא ראו כאחד נמי עדותן בטלה דעיקר קרא בשעת הגדה קאי דכתיב על פי שנים או שלשה עדים יקום דבר והא דקאמר או שלא ראו כאחד הכי קאמר או אפילו שלא ראו ג״כ כאחד עדותן בטלה. וא״א הרא״ש כתב אפי׳ אם כיון לראות כדי להעיד וכו׳. פירוש כיון שנתכוין בשעת הראייה כדי להעיד ובא לבית דין והעיד אפי׳ לאחר כדי דיבור ואפי׳ לא ראו כאחד פוסל והכי איתא בתוספות ובאשיר״י אבל בלא כיון לראות כדי להעיד ואפי׳ בא לבית דין והעיד אפי׳ הוא בכדי דבור אינו פוסל. וע׳ לקמן בסי׳ ל״ח לשם התבאר באריכות:
(ג) {ג} ואם הזמין התובע עדים כשרים וכו׳ פירוש שהזמין אותם בשעת ראייה לראות המעשה להעיד עליו אח״כ אפילו כיוונו הפסולים להעיד והעידו אחר כך לא נתבטל עדות של כשרים:
(ד) {ד} ומ״ש וכן כשאדם צריך בעדות ומצוה להחרים וכו״. רבותא אשמועינן דאפילו לאחר ראיית המעשה נמי והכי פי׳ כשם שמי שמזמין עדים כשרים בשעת מעשה אף על פי שנתכוונו הפסולים להעיד והעידו לאו כל כמינייהו לבטל העדות כך מי שצריך לעדות לאחר ראיית המעשה ומצוה להחרים כל מי שיודע לו עדות שיבא ויעיד אין כוונתו אלא לכשרים ואם באו גם פסולים והעידו לאו כל כמינייהו לבטל העדות:
רמב״ם עדות ה׳:ג׳-ד׳, רמב״ם עדות ה׳:ג׳, רמב״ם עדות ה׳:ג׳-ה׳
(א) א) משנה מכות דף ו׳ ע״א
(ב) ב) ל׳ הרמב״ם בפ״ה מה׳ עדות וכר׳ שם במשנ׳
(ג) ג) כדמפרש רבא שם
(ד) ד) וכ׳ הרשב״א בסי׳ א׳ קפ״ט דאם הראו בעצמן בשעת ראיה שכיוונו להעיד כגון שהתרו בו כל העדות נפסל בשבילן סמ״ע בשם ד״מ
(ה) ה) שם בסוף העמוד
(ו) ו) שם ברמב״ם וכ״כ הרא״ש בתשוב׳
(ז) ז) טור בשם אביו הרא״ש שם בפסקיו וכ״כ התוספות שם
(ח) ח) שם וכ״כ הרא״ש שם בפסקיו
(ט) ט) שם ושם
(א) עדים רבים כו׳ עדותן בטלה – ילפי׳ לה מדכתיב ע״פ שנים עדים או שלשה עדים וגו׳ אם העדות מתקיים בשנים למה כתב שלשה אלא להקיש ג׳ לב׳ מה שנים נמצא א׳ מהן קרוב או פסול עדותן בטלה אף ג׳ כן כו׳ עפ״ר:
(ב) א״ל ב״ד כשראיתם כו׳ – עד מפרישין אותו עפ״ר שם כתבתי דמל׳ זה משמע דס״ל להרמב״ם והמחבר דמיד שבאו כת א׳ יחד לפני ב״ד להעיד אפי׳ קודם שידעו שנמצא ביניהן קרוב או פסול שואלין לכולן הלראות אתם באתם מתחלה או להעיד וכן משמע בגמרא ועושין כן מפני חשש שימצא ביניהן קרוב או פסול ואם ימתינו עד שיודע שיש ביניהן קרובים או פסולין וישאלו להקרובים או להפסולי׳ לחוד יש לחוש לרמאות שיכונו לומר להעיד כוונו לבטל העדות כשיהי׳ לטובת הב״ד שהוא קרוב שלהן ופעמי׳ איפכא אבל מל׳ רש״י והטור משמע דאין שואלין אלא להקרובי׳ או להפסולי׳ וממילא כל זמן שלא נודע שיש ביניהן קרוב או פסול אין כאן שאלה כלל ושכן נלע״ד עיקר דלא מצינו שחוששין בעדים שמא קרובים או פסולין הן עד שימצאו שהן כן עיין שם ודו״ק:
(ג) כל מי שאומר – וכתב הרשב״א סי׳ אלף קפ״ט (דמ״ב) דאם הראו בעצמן בשעת ראיה שכיונו להעיד כגון שהתרו בו כל העדות נפסל בשבילן עכ״ל:
(ד) אם נמצא באלו כו׳ עדותן בטלה – פי׳ אפילו אם לא העיד כלל והטור כתב דהרמ״ה הוסיף וכתב דה״ה איפכא כשהעיד עמהן אף ע״פ שמתחלה לא בא אלא לראות דהא עיקר קרא בשעת הגדה קאי ור״ל דע״פ שנים או שלשה דילפינן דאחד פסול פוסל כל העדים בהגדה כתיב והיינו מ״ש על פי:
(ה) אפי׳ לא ידעו כו׳ – עיין בתוס׳ פ״ק דמכות (דף ו) בד״ה שמואל אמר הלכה כר״י כו׳ ושם כתבו דבעינן תרתי דאתי לאסהודי ושגם מעידין שניהן בב״ד והקשו אזה א״כ מאי קאמר הגמ׳ דאי למחזי אתו אינן פסולין דא״כ מה יעשו שני אחין שראו בא׳ שהרג הנפש והלא אין שום חששא אם לא יבואו להעיד בב״ד ומשני דלפעמים לא ידע זה מזה ויעיד הא׳ אחר שכבר העיד אחיו בב״ד עכ״ל נלמד מזה דפסולין אף שלא ידעו זה מזה אבל ק׳ מנ״ל למור״ם דהמחבר דהעתיק כאן שיטת הרמב״ם שס״ל הכי דלמא הרמב״ם כהרי״ף ס״ל דכתב הטור והמחבר בסמוך בשמו דאם לא ידע הכשר בהקרוב דאין עדות הכשר בטל ודוקא לשיטת התוס׳ והרא״ש דס״ל דבעינן תרתי מוכח מהגמרא דאפי׳ לא ידע זה מזה פסול וכנ״ל משא״כ להרמב״ם דפסול בנתכוון להעיד לחוד דאינו מוכח מהגמרא כלום דלמא ס״ל כהרי״ף בהא דבעינן שיודע שיכיר הכשר בהפסול לכן היה נלע״ד דהג״ה זו צ״ל למטה אחר שכתב דעת הרא״ש וכן צ״ל ובא לב״ד והעיד אפי׳ לא ידעו זה מזה דתרתי כו׳ ומיהו יש לדחוק לומר דמ״ש מור״ם כאן אפי׳ לא ידעו כו׳ ר״ל דהפסול לא ידע בהכשר וקמ״ל דאף דלא כוון לצרף עדותן עם הכשר אפ״ה פסול וכ״ש כשידע ממנו אבל מיירי דהכשר יודע מהפסול ובכה״ג גם הרי״ף מודה דפוסל ודוק:
(ו) דתרתי בעינן כו׳ – ונותנין טעם לדבריהם דאל״כ לא יתקיים עדות על הרוב דהקרוב יכניס עצמו מתחלה שיכוון להעיד או בסוף שיבא ויעיד ויבטל העדות אבל למיעבד תרתי לא שכיח והחולקי׳ נראה דס״ל דאין זה הוכחה דהא יכול המגרש או המקדש או בשאר דברים להזמין עדים כשרים ואזי לא יפסול הפסול בכוונתו ועד״ר:
(ז) אם העדי׳ הכשרי׳ זוכרין העדות ע״י ראיית השטר יכולין לחזור ולהעיד כו׳ – דין זה כתב הטור והמחבר בעצמו בסימן מ״ה סי״ג וגם בסימן נ״א בס״ה ובהג׳ ד״מ בשני המקומות כתבתי דדוקא בחתומי׳ בשטר דינא הכי אבל לאחר שהעידו הכשרי׳ עם הפסולי׳ בב״ד דאין הכשרי׳ חוזרים ומעידי׳ ע״ש גם כתבתי מזה בדרישה שם בסי׳ מ״ה ע״ש:
(ח) או שטר שחתם עליו הבעל דבר עצמו כו׳ – ז״ל ריב״ש דלא שייך ביה שום עדות וא״א לומר ביה אי לאסהודי קאתי ועד״מ:
(ט) ואם הזמין התובע עדים כשרים כו׳ – עפ״ר ודרישה שם כתבתי דאפי׳ לא הזמין הכשרי׳ בשם אלא שאמר לרבים העומדי׳ בשעת המעשה שני׳ מכם תהיו לי עדים בדבר ג״כ אמרי׳ דלכשרי׳ נתכוון דאל״כ הוה שתק או היה אומר לכולן אתם עדים אבל אם אומר להן בשעת המעשה כל מי שיודע לי עדות יצטרך לבא להעיד בלשון זה לא הבדיל הכשרים מהפסולי׳ ולא מהני כ״א כשלאחר שעת מעשה נתן חרם על עדות דאז אינו מדבר לנוכח עם שום אדם וכדמסיים המחבר בסוף סעיף זה דאף באמר כל מי שיודע עדות כו׳ דעתו על הכשרי׳ ובד״מ פסק דאפי׳ בהזמין כה״ג מהני והנלע״ד כתבתי בדריש׳ ע״ש:
(א) (בש״ע ס״א אפי׳ לא ידעו כו׳) מה שהקש׳ סמ״ע ס״ק ד׳ על רמ״א נ״ל ליישב דהא הרא״ש כ׳ על הרי״ף שלא נמצא זה בתלמוד דהי׳ לו לתלמוד לפרש דשיילינן אם ידעו זה מזה עכ״ל א״כ לרמב״ם דלא זכר כלום מזה ודאי מסתבר דס״ל כהרא״ש דאם לא כן הי׳ לו להזכיר דתלוי בידיע׳ וכמו שהוכיח הרא״ש מן התלמוד ע״כ נכוחי׳ דברי רמ״א דאפי׳ לרמב״ם דא״צ שיעיד הפסול בב״ד אלא פוסל בהעד שנתכוין להעיד מ״מ א״צ שידע הכשר מהפסול:
(ב) (שם שטר שחתם כו׳) נראה דלהי״א דס״ב דסבירא ליה דבעינן תרתי הוה הכא תרתי בדרך זה דמה שחתמו הוא בראיי׳ המעשה ומה שהב״ד דנין על השטר הוה כאילו העידו מחדש לפניהם בע״פ וזה יתבאר עוד בסמוך:
(ג) (אם העדים הכשרים זוכרים כו׳) קשה דבעדים בע״פ נמי נימא הכי וכ״ת ה״נ ויכול הכשר להעיד אח״כ בפני עצמו ולא נתבטלה אלא אותה הגדה זה אינו דא״כ מאי פריך בגמרא מה יעשו בשני אחים שראו בא׳ שהרג את הנפש כו׳ הא אפשר להעידו אח״כ בפני עצמו. ובסמ״ע סימן מ״ה ס״ק י״ג כתב וז״ל דאם העידו יחד גם עדות הכשרים נפסלי׳ שאני התם שהעידו בע״פ יחד וגם העידו בפני ב״ד שוב אין להם תקנה משא״כ בשטר כיון דלא הגידו יחד בע״פ יש להם תקנ׳ שיחזור ויעידו עכ״ל. ולא הבנתי דעתו דא״כ אמאי אמרינן בשטר שנתבטלו גם הכשרים הא להרא״ש תרתי בעינן כמו דאמרינן בסמוך. ונלע״ד דבמ״ש רבינו בסמוך נתיישב גם זה דלא הוי בשטר ביטול העדות רק בדאיכא תרתי דהיינו שצריך ג״כ שהב״ד דנין על השטר זה הוי דוקא כמו עדות בע״פ מש״ה ניחא הך דהכא שלא דנו על השטר הזה כלל עדיין אלא שרצו לסלק השטר ולשמוע עדותן של כשרים בע״פ נמצא דלא הי׳ צירוף רק בשעת חתימתן שהיא במקום ראיית המעשה ולהרא״ש תרתי בעינן. ועפ״ז נראה לפרש דברי תשובת הרא״ש כלל ס׳ בענין שטר מתנה שרצו לדון ע״פ עדים הכשרים החתומים על השטר עם הפסולים שיעידו בע״פ וז״ל אלמא כוונת העדות בשעת ראית המעש׳ תליא מילתא הלכך השטר פסול אבל העדים שלא הי׳ עמהם פסולים בשעת מעש׳ לא נפסל עדותם ויכולים להעיד בע״פ מה שראו המעש׳ הלכך העדים החתומים על השטר אם אחר שראו את השטר זוכרין את כל המעש׳ כמ״ש בשטר יבאו עדים ויעידו בב״ד עכ״ל:
(ד) (וכתב בסמ״ע) סי׳ מ״ה וז״ל דממ״ש הרא״ש כלל ס׳ דין ד׳ משמע דאפילו כשחותמין בשטר אין לכשרים לחזור ולהעיד אלא א״כ כשהפסולין לא היו עמהם בראיית ההלוא׳ אלא שישבו אחר כך וחתמו יחד ומש״ה אמרינן דהשטר פסול והעדות כשר ולא כשיהיו הפסולים עמהם וכוונו להעיד גם בשעת ההלוא׳ וזה סותר מ״ש הרא״ש בכלל ההוא סימן ג׳ דעד הקרוב החתו׳ על הלווא׳ עם עד הכשר נתבטל השטר ויכול עד הכשר להצטרף עם א׳ מבחוץ אחר כך ולהעיד ונדחקתי ליישב וכתבתי דמ״ש בדין ה׳ לא כתב כן רק לדעת הרמב״ם דבראיית העדות לחוד מפסל כל העדות ובסימן ג׳ כתב לשיטתו דתרתי בעינן עכ״ל הסמ״ע והוא תמוה מאוד ולע״ד הכל ניחא דה״פ של דברי הרא״ש במה שהעתקתי דהשטר הוא כראיית מעשה מש״ה השטר פסול רצונו כשבאין לדון מאז הוי תרתי וכמ״ש לעיל. ומ״ש לעיל אח״כ אבל העדאת עדים שלא היו עמהם פסולים כו׳ ר״ל כשם שאתה מודה באם היו עדים באותו ענין ולא חתמו הפסולים עמהם פשיטא שיכולים להעיד בפני ב״ד כיון דתרתי בעינן וכאן לא הי׳ צירוף בשעת מעש׳ כן הדבר הזה באותו העדות שהיו חתומים פסולים אלא שעכשיו אין דנין על השטר רק באין מעצמן ומעידין בע״פ הוי נמי כשר ולכונ׳ זו הילכך וכו׳ כנלע״ד ובסי׳ נ״א מבואר דבמקום ספק אימר חתמו הפסולים לשם מילוי לא נתבטל העדות ואין צריך מחדש בע״פ:
(ה) (תו שם ואם הזמין התובע עדים כשרים) משמע שצריך הזמנ׳ בפי׳ ולייחד אותם וכ״כ ב״י בשם הר״ש חכים ואח״כ כתב ומצוה להחרים כל מי שיודע וכו׳ משמע אפי׳ אינו מייחד אותם וב״י בשם הר״ש חכים תי׳ דרישא מיירי בשעת ראיית המעש׳ להעיד ואיני יודע טעם להפריש בין זה לשעת הגדה והנראה לע״ד דברישא שרואה חבורת אנשים ואומר להם אתם תהיו עדים הוי כאלו אומר לכול׳ אתה ואתה ואין שייך בזה לומר דלכשרים נתכווין כשאמר בפי׳ לשון הסותר זה אבל בסיפא אמרינן דמה שאמר כל היודע עדות כאלו אומר כל הכשר לי משא״כ ברישא דא״ל אתם הכשרים דהוי תרי לישנא דסותרין אהדדי דאתם משמעותו לכולם כל א׳ וא׳ ואין חילוק בהם בין לנוכח או שלא לנוכח אלא החילוק בין אומר אתם או כל מי שיודע כמ״ש הסמ״ע בשם דרכי משה וכן עיקר:
(א) עדים רבים שראו עדותן כאחד דוקא – וכמ״ש לקמן סק״ט.
(ב) אבל אם לא נתכוונו כולם להעיד כו׳ – משמע דה״ק אבל אם לא נתכוונו כולם להעיד תתקיים העדות בשאר שנתכוונו להעיד וכמ״ש בס״ק שאח״ז.
(ג) אומרי׳ להם ב״ד כו׳ – כתב בסמ״ע דמלשון הרמב״ם והמחבר משמע דמיד שבאו כת א׳ לפני ב״ד להעיד אפי׳ קודם שידעו שנמצא ביניהם קרוב או פסול שואלין לכולן לראות באתם מתחלה או להעיד ועושין כן מפני שאם ימתינו עד שיודע שיש ביניהם קרוב או פסול יש לחוש לרמאות שיכוונו לומר להעיד כיוונו כשיהי׳ לטובת הבע״ד שהוא קרוב שלהן או איפכא אבל מלשון רש״י והטור משמע דאין שואלים אלא להקרובים או פסולי׳ וכל זמן שלא נודע שיש ביניהם קרוב או פסול אין כאן שאלה וכן נלע״ד עיקר דלא מצינו שחוששין בעדים שמא קרובי׳ או פסולים הן עד שימצא שהן כן עכ״ל ולפענ״ד דגם הרמב״ם והמחבר מיירי כשנודע שיש בהן קרוב או פסול שהרי אלעיל אעדים רבים שנמצא אחד מהן קרו׳ או פסול קאי וכתבו וכיצד בודקין הדבר אומרים להם כו׳ ומ״ש הרמב״ם והמחבר אומרים להם דמשמע ששואלין לכולן כו׳ אינו מפני חשש שכ׳ הסמ״ע דא״כ אכתי איכ׳ למיחש להכי אלא ודאי לא חיישי׳ להא אלא ה״פ דס״ל דבעינן שתתקיים העדות בשאר שנתכוונו להעיד דוק׳ דכיון דבקרוב ופסול שבא לראות אין פוסלין שאר העדות א״כ ע״כ כיון שלא באו אלא לראות לא חשיבי עדות א״כ גם הכשרי׳ שבאו לראו׳ לא חשוב עדות ואין חותכין הדין על פיהם דלא מסתבר לומר דקרובים שבאו לראות לא יחשבו עדות וכשרי׳ יחשבו לעדות אלא ודאי אמרי׳ כל מי שבא לראות לא חשיב עד וכל מי שבא להעיד חשיב עד והיינו שכ׳ הרמב״ם והמחבר מיד אח״כ בד״א כשהי׳ בהן קרוב או פסול אבל אם היו כולם כשרי׳ א׳ שנתכוין להעיד וא׳ שלא נתכווין להעיד כו׳ חותכין הדין ע״פ עדותו כו׳ הרי בהדיא דר״ל בד״א דאין חותכין הדין ע״פ עדות הכשרי׳ שלא נתכוונו להעיד אלא בשהי׳ בהן קרוב או פסול והלכך כיון שאין חותכין הדין ע״פ הקרוב ופסול כשלא נתכוין להעיד אין חותכין הדין גם ע״פ עדות הכשרים אבל אם כולם כשרים חותכין הדין גם ע״פ אותם שלא נתכוונו להעיד וכן מבואר יותר בלשון הרמב״ם עצמו פ״ה מה׳ עדות דין ה׳ שכ׳ וז״ל אומרי׳ להם להעיד באתם או לראות כל מי שאומר לראות מפרישי׳ אותו וכל מי שאומר להעיד מפרישי׳ אותו אם נמצא באלו שנתכוונו להעיד קרוב או פסול עדות כולם בטלה בד״א בשהי׳ בהן קרוב או פסול אבל אם כולם כשרים אחד שנתכוין להעיד או שלא נתכווין להעיד חותכין הדין על פיו עכ״ל ומה צריך לומר מפרישי׳ אותו כו׳ הל״ל בקצרה אם הקרוב אומר שנתכוון להעיד פוסל ואם לאו אינו פוסל ומה צורך להפריש כתות כתות אלא ודאי ר״ל כל מי שאומר לראות מפרישי׳ אותו ששוב לא מיחשב עד אף אם הוא כשר ואהא קאי בד״א כו׳ כדפי׳ ומשמע ליה להרמב״ם הכי מדקאמר בש״ס היכי אמרי׳ להו ל׳ רבים משמע דאכולן קאי ולא אקרוב ופסול לבדו וכן מדקאמר בתר הכי אי אמרי לאסהודי אתי נמצא א׳ מהם קרוב או פסול עדותן בטלה ואי דשיילינן לקרוב ופסול לבדו הכי הל״ל ואי אמרי לאסהודי אתי עדותן בטלה אלא ודאי דאין שואלין לקרוב או פסול לבד דאף אם יאמרו למיחזי אתו דילמא גם הכשרי׳ יאמרו למיחזי ולא יועיל עדותן אלא אמרי׳ להו לכולן למיחזי אתיתו או לאסהודי אתיתו אי אמרי לאסהודי אתו נמצא אחד מהן קרוב או פסול באותן דלאסהודי אתו עדותן בטלה ואי אמרי למיחזי אתו ונמצא בהן קרוב או פסול מה יעשו שני אחין שראו באחד שהרג הנפש אלא תתקיים העדות בשאר שהתרו בו לאסהודי וכדקתני במתני׳:
ודברי הטור מגומגמי׳ בעיני דבתחלת דבריו בלשון הרמב״ם כתב בודקי׳ אותם כו׳ אותו שאומר שבא להעיד פוסל כל העדות ואותו שבא לראות אינו פוסל כו׳ משמע דשואלים לקרובי׳ ופסולי׳ לבד כו׳ והא ודאי ליתא בדעת הרמב״ם וכמו שכתבתי ועוד דהא כתב עלה הרמב״ם ומייתי ליה הטור גופיה בד״א בשיש בהן קרוב או פסול אבל אם כולם כשרי׳ בין אותם שכוונו להעיד בין אותם שלא כוונו להעיד חותכים הדין על פיהם כו׳ משמע להדיא דברישא אין חותכים הדין כלל ע״פ עדות הכשרי׳ שלא כוונו להעיד אף שקרובי׳ לא כוונו להעיד דאל״כ מאי אריא כולם כשרי׳ אפי׳ מקצתן כשרים נמי והכי הל״ל בד״א בשהקרוב או פסול כוון להעיד אבל לא כוון להעיד חותכי׳ הדין ע״פ הכשרי׳ בין שכוונו להעיד או לא כוונו להעיד ועוד דמאי קמ״ל דבכולם כשרים חותכים הדין ע״פ הכשרי׳ שלא כוונו להעיד פשיטא ומאי בעי הכא ועוד דהא כבר נלמד זה מכח כ״ש אי תימא דהכשרי׳ שלא נתכוונו להעיד חותכי׳ הדין על פיהם אף שיש בהם קרובים שלא נתכוונו להעיד אלא ודאי דמעיקרא קאמר דאין חותכין הדין ע״פ הכשרי׳ שלא כוונו להעיד אף שהקרוב לא כוון להעיד וקאמר השתא דלא תימא דבלא כיון להעיד לא הוי עד כלל אלא בד״א בשהי׳ בהן קרוב או פסול אז אמרי׳ דאין חותכי׳ הדין רק ע״פ הכשרי׳ שכוונו להעיד אבל אם כולם כשרי׳ כו׳ חותכין הדין גם ע״פ אותן שלא כיוונו להעיד גם בס׳ לחם משנה פ״ה מה׳ עדות נראה שהבין בדעת הרמב״ם דאם כולם למיחזי אתו תתקיים העדות בשאר ולא ירד למכוון אנא נ״ל ברור דעת הרמב״ם והמחבר כדפי׳ ודו״ק:
מיהו מפירש״י שפי׳ היכי אמרי׳ להו לקרוב או פסול למיבדקינהו כו׳ לא משמע כן ולא יפה עשה בכסף משנה שכ׳ על דברי הרמב״ם דברי רש״י ע״ש ואולי י״ל דלהכי פירש״י לקרוב או פסול משום דכשרי׳ מסתמא עשו התראה וא״כ כשיאמרו שעשו התראה תו לא צריך למבדקינהו אבל קרוב או פסול דלא עשו התראה היכא אמרי׳ להו למיבדקינהו אם לעדות נתכוונו ודו״ק.
(ד) כל מי שאומר להעיד באתי כו׳ – כ׳ בד״מ וסמ״ע בשם תשובת רשב״א סי׳ אלף קפ״ט דאם הראו בעצמם בשעת ראיה שכוונו להעיד כגון שהתרו בו כל העדות נפסל בשבילן עכ״ל ולחנם כתבו כן בשם תשובת רשב״א שהוא משנה ערוכה ואימתי בזמן שהתרו בהן כו׳ וכן הוא בפירש״י ושאר מפרשי׳ גם לא ה״ל להביא דין זה דהתראה לא שייכא רק בדיני נפשות וד״נ לא שייכא האידנא.
(ה) שאומר להעיד באתי כו׳ – כתבו התוס׳ פ״ק דמכות וז״ל קשה דא״כ לא יהרג שום אדם לעולם דהקרובי׳ יבואו ויאמרו לאסהודי אתינן ופי׳ רבינו חיים כהן דאמרי׳ לעדים כשרי׳ לאסהודי אתיתו עם הפסולי׳ או למיחזי אתיתו בלא הפסולים כו׳ עכ״ל ולא נהירא לי אלא נראה כפירש״י דאמרי׳ להו לקרוב ופסול וכמ״ש הרמב״ן והרא״ש והרמב״ם והטור והמחבר ושאר כל הפוסקי׳ אלא דהיינו דוקא כשאנו יודעי׳ שקרובי׳ ופסולי׳ היו שם בשעת ראית מעשה והלכך כיון דנצטרפו לעדות בשעת ראי׳ נאמנים ג״כ בזה שכוונו להעיד אבל אם אין ידוע שהיו שם ויבואו קרובים ויאמרו היינו ג״כ שם ולאסהודי אתינן לאו כל כמינייהו וא״כ לא קשיא דלא יהרג שום אדם לעולם דאדרבה מן הסתם יהרג עד שיתברר שהיו קרובי׳ שם כן נ״ל.
(ו) אם נמצא באלו כו׳ – עדותן בטלה פי׳ אפי׳ לא העיד כלל עכ״ל סמ״ע ואמת כן משמע מדעת הרמב״ם בעל סברא זו ועוד משמע כן יותר למעיין ברמב״ם עצמו ע״ש והיינו כפי׳ רש״י ורשב״ם ומ״ש הב״ח וז״ל גם לא כפי׳ ב״י דדעת רמב״ם כפי׳ רשב״ם ופי׳ רש״י כו׳ לא דק דיפה כוון הב״י בזה דדעת רמב״ם כפירוש רשב״ם ורש״י לענין דבכוונו להעיד מתחלה לבד עדותן בטלה אף דלא העידו בב״ד אח״כ ולאפוקי התוס׳ ודו״ק ועמ״ש לקמן בס״ק ח׳:
וכתב הטור דהרמ״ה הוסיף וכתב דה״ה איפכא כשהעיד עמהן תוך כדי דבור אע״פ שמתחלה לא בא אלא לראות ואפי׳ לא ראו כאחד עדותן בטלה דהא עיקר קרא בשעת הגדה קאי ומביאו הסמ״ע ס״ק ד׳. וקשה לי על דברי הרמ״ה דהא אפילו בעדים זוממין קתני מתני׳ מיד בתר הכי היו שנים רואים אותו מחלון זה ושנים מחלון זה ואין מקצתם רואים אלו את אלו הרי אלו שתי עדיות והא מתני׳ בהעידו תוך כדי דבור איירי וכדפריש רבא והוא שיעידו כולם תוך כדי דבור א״כ סיפא מיירי דומיא דרישא אלמא דאפי׳ בהעידו תוך כ״ד בעינן שיראו כא׳ ואולי ס״ל להרמ״ה דעדים זוממין שאני אבל לא נהירא לחלק אלא נראה עיקר כדמשמע משאר הפוסקים דכאן אין חילוק בין העידו תוך כ״ד או לא ובכל ענין בעינן שיראו כא׳ וכוונו להעיד וכמ״ש לקמן וכן מוכח מתוס׳ (דף ו׳ ע״א) ד״ה אמר רבא בסופו וכן בע״ב ד״ה הרי אלו עדות אח׳ כו׳ ע״ש וכ״כ הטור לקמן סי׳ ל״ח בשם הר״ר ישעיה וכן פי׳ הב״ח שם אך מ״ש הב״ח שם בפי׳ דברי הר״ר ישעיה דבדין הזמה ודאי בנצטרפו בשעת הגדה סגי דהזמה בהגדה תליא לד״ה ולא בעינן שיראו כאחד ע״כ לא נהירא ואישתמיטתיה לפע״ד מתני׳ דהיו שנים רואי׳ אותו מחלין זה כו׳ אלא הדבר ברור מ״ש הר״ר ישעיה שם ובלבד שיראו כולם כאחד כו׳ קאי אכל דבריו שהוזכר בין לענין הזמה בין לענין נמצא קרוב או פסול וכדמשמע פשט דבריו וזה ברור:
ואין להביא ראיה לדעת הרמ״ה מפירש״י שפי׳ דהא דקאמר רבא והוא שהעידו כולם בתוך כ״ד וז״ל התם קאמר מתני׳ מאה כשנים אבל אם העידו השנים ולאחר זמן העידו האחרים הרי הן כשתי כתות לכל דבר עכ״ל דכבר הקשו התוס׳ על פירש״י ועוד נראה לפע״ד דאף שהבינו התוס׳ והב״י וכן הב״ח לקמן סי׳ ל״ח ושאר אחרונים כן מפירש״י מ״מ לפענ״ד אין כוונת רש״י כן דהא רבא אמר דבריו לעיל אמתני׳ דזוממין ואהא פירש״י דבריו ובתר הכי מציין ש״ס ר״ע אומר קרוב או פסול כו׳ אלא כוונת רש״י במה שכתב לכל דבר דבזוממין הרי הן כשתי כתות לכל דבר בין לענין שנענשין אף שניזומו מקצתן ובין לענין דלא נפסלו השאר דלא תימא כיון דניזומו מקצתן א״כ פסולי׳ להם מקצתן ובטלה כל העדות [וכמו דס״ל להרמב״ם פ״כ מה׳ עדות דין ג׳ באמת הכי וכדלקמן] דהא לענין קרוב או פסול לא בעינא תוך כ״ד אלא הכא כשנמצאו זוממין הרי הן כשתי כתות לכל דבר בין לענין שנענשין אף כשניזומו מקצתן בין לענין ששאר העדות קיים [וכדעת הראב״ד בהשגות שם] והיינו טעמא דדוקא כשנמצא אחד מהן קרוב או פסול בלא הזמה לא בעינן תוך כ״ד כיון שאומרי׳ אמת ונצטרפו באמת בראיה משא״כ בעדי׳ זוממים שאינם אומרי׳ אמת וכמו שמחלקין התוס׳. כנ״ל ברור דעת רש״י ודו״ק. וגם דעת ה״ר ברטנורה נ״ל כן ודלא כבעל תוס׳ י״ט. גם דברי הסמ״ג סוף לאוין רי״ג נראה לפרש כמ״ש מהר״א שטיי״ן דאזוממין קאי ע״ש אבל בלא זוממין ונמצא אחד מהן קרוב או פסול אין חילוק בין תוך כ״ד או לאחר כ״ד וכדמוכח בש״ס גבי הא דפריך הרוג יציל כו׳ וכמ״ש התוס׳ והגהות מיימוני וכן מוכרח ממה שלא חילקו הרמב״ם והפוסקי׳ והטור והמחבר כאן בכך וכן עיקר:
ומוכח מכל זה דדוקא כשנמצא אחד מהן קרוב או פסול לבד וראיית מעשה שלהם ביחד הוא אמת שראו כאחד הוא דאין חילוק בין העידו אח״כ תוך כ״ד או אחר כ״ד אבל אם הוזמו אח״כ הפסולי׳ כיון שאינם אומרי׳ אמת אינם מבטלי׳ העדות אא״כ העידו תוך כ״ד וכ״כ הר״י בי רב בתשובת מהר״מ אלשקר סי׳ ט״ז (דף כ״ד ע״ב) וז״ל שלא יצטרף זומם עם כשר לבטלו אלא כשמעיד תוך כ״ד של חבירו אבל כשהעיד אחר כ״ד לא יצטרף כשר עם הפסול לבטלו ונשאר עדות הכשר קיים וכן נראה דעת רש״י ז״ל והר״ם מקוצי והראב״ד ז״ל ואע״פ שהרמב״ם ז״ל חולק בזה כבר השיגו הראב״ד (דברי הרמב״ם והראב״ד הם בפ׳ כ׳ מהל׳ עדות ע״ש) ז״ל עכ״ל (ובעובדא דהר״י בי רב הי׳ הזומם רשע ג״כ בלאו הכי כדאיתא בלשון השאלה שבראש התשובה שם וגם בשאר מקומות בתשובה שם ע״ש) ומהר״מ אלשקר האריך שם להשיג על הר״י בי רב בזה דידוע דמצרים אתריה דמרן הרמב״ם ז״ל הוא כו׳ ומה שהשיג עליו הראב״ד הנה הרב בעל מגדול עוז סתר השגתו וקיים דברי הרמב״ם ז״ל ודברי חכמים אין צריכין חיזוק גם בענין ביטול העדות כתבו התוס׳ במכות פ״ק דלענין נמצא א׳ מהן קרוב או פסול אפי׳ שהעידו לאחר כ״ד עדותן בטלה ודחו הסברא האחרת וכ״כ הרי״ף ז״ל בתשו׳ וכן נמי כתוב בהגהות והוכיחו כן מן הש״ס וכן כתבו מן המפרשים עכ״ל וכל דבריו אינם נכונים דנהי דמצרים אתריה דהרמב״ם היינו במקום שאפשר לקיים דבריו משא״כ בכאן שאין לדבריו קיום ואין ספק דאלו הי׳ הרמב״ם עצמו קיים הי׳ מודה בכאן לדברי הראב״ד ומ״ש שהרב בעל מגדול עוז סתר השגתו כו׳ אני עיינתי במגדול עוז וראיתי שכותב ומבלבל כדרכו וכל סתירותיו אדרבה ראיות הם לדברי הראב״ד ותמהני על מהר״מ אלשקר שמביא ראיה מבעל מגדול עוז הלא ידוע דרכו של הבעל מגדול עוז שמהפך תמיד דברי אלהים חיים ואיך לא נתן לב בכאן לראות אם צדקו דבריו טרם שיכתוב שסתר השגת הראב״ד. אף שגם הטור סי׳ ל״ח נמשך אחר דברי הרמב״ם האמת יורה דרכו:
גם מ״ש מהר״ם אלשקר גם בענין ביטול העדות כו׳ כתבו התוס׳ כו׳ וכ״כ הרי״ף בתשובה וכן נמי כתוב בהגהו׳ כו׳ לא דק בכל זה דכולם לא מיירי אלא בנמצא א׳ מהם קרוב או פסול ולא ניזום א״כ כיון שאמרו אמת ונצטרפו בראיית המעשה תו א״צ כ״ד אבל כשניזום אדרבה מוכח להדיא בתוס׳ פ״ק דמכות שם (דף ו׳ ע״א) בד״ה אמר רבא בסופו דבעינן תוך כ״ד דוקא והכי מוכח נמי להדיא מפירש״י וברטנורה שהבאתי בין לפי מה שהבינו התוס׳ מפירש״י ובין לפי מה שפירשתי אני לעיל דברי רש״י:
וגם בבית חדש לקמן סי׳ ל״ח ס״ס י״ד ראיתי שכ׳ דמסקנת הגהות מיימוני דבש״ס משמע להדיא כדברי הרמב״ם וכדעת התוס׳ והטור והכי עיקר עכ״ל ושגגה היא בידו דלא כתבו הגהות מיימוני אלא דבנמצא קרוב או פסול בלא הזמה משמע בש״ס כדברי הרמב״ם פ״ה מהל׳ עדות דאין מחלק בין תוך כ״ד או לא וכך הם דברי התוס׳ אבל בזוממים בעינן תוך כדי דבור אף לענין ביטול העדות ודלא כהרמב״ם פרק כ׳ מהל׳ עדות והטור אלא כמו שהוכחתי וכמ״ש התוס׳. גם שאר דברי מהר״מ אלשקר בענין זה שם מבולבלים לפע״ד ומ״ש נלפע״ד ברור.
(ז) אפי׳ לא ידעו זה מזה – פי׳ אם העידו אח״כ בב״ד בטלה עדותן לכ״ע אף שלא ידעו זה מזה דלהרמב״ם פשיטא דפסול אפילו לא העידו אח״כ כלל כיון שנצטרפו בראיית המעשה ולהתוס׳ ג״כ פסולי׳ כשהעידו אח״כ אפי׳ לא ידעו זה מזה וכמ״ש התוס׳ להדיא פ״ק דמכות (דף ו׳ סוף ע״א) ואפי׳ להרי״ף בעל סברא הראשונה דלקמן סעיף ב׳ דבעי׳ שידעו הכשרי׳ בפסול הפסולי׳ היינו שידעו שהם פסולי׳ אבל אין צריכי׳ לידע שהפסולי׳ העידו אח״כ בב״ד אלא כיון שנצטרפו מתחלה בשעת ראיה סגי ועוד נראה דאף להרמב״ם דמיד בשעת ראיה נפסלו אף דלא העידו אח״כ מ״מ משכחת לה אפי׳ לא ידעו זה מזה דנהי דבעי׳ שידעו שהם פסולי׳ וגם שיראו כולם כאחד וכמ״ש לקמן ס״ק ז׳ מ״מ בזמן שמקצתן רואין אלו את אלו הוי ראו כא׳ וכדאיתא במתני׳ א״כ משכחת לה בעדים רבים שראו כאחד ומקצתן רואים אלו את אלו דמצטרפין יחד אף אותן שאין רואים זא״ז וכדמוכח במתני׳ וכמ״ש התוס׳ שם (דף ו׳ ע״ב) וז״ל בזמן שמקצתן רואין אלו את אלו מצטרפין יחד אף אותן שאין רואין הרי אלו עדות אחת שאם נמצא א׳ מהן קרוב או פסול עדות כולם בטלה וכן שאם נמצא א׳ מהן זוממות כו׳ וא״כ אם נמצאו שם פסולי׳ אפילו לא ידעו זה מזה כיון שמקצתן רואים אלו את אלו עדותן בטלה כנ״ל. ובסמ״ע ס״ק ה׳ פי׳ בענין אחר דהפסול לא ידע מהכשר וקמ״ל דאף דלא כוון לצרף עדותו עם הכשר אפ״ה פסול אבל מיירי דהכשר יודע מהפסול שהוא פסול עכ״ד ולא מחוור גם לישנא דלא ידעו זה מזה לא משמע כפירושו והנלפע״ד כתבתי.
(ח) ויש אומרים כו׳ – דתרתי בעינן כו׳ הוא דעת התוס׳ והרא״ש ואע״פ שכן נראה ג״כ דעת הרשב״א והר״ן ומביאם ב״י לעיל סי׳ ז׳ גבי אין עד נעשה דיין מ״מ נ״ל עיקר בהא כהרמב״ם והרמ״ה ורש״י ורשב״ם פרק יש נוחלין דבכיוון להעיד לחוד סגי אפי׳ לא העידו אח״כ דהא לא אדכר כלל במתני׳ או בש״ס דבעי׳ שיעידו אח״כ ואדרב׳ פשטא דמתני׳ משמע דבין לר׳ ובין לר׳ יוסי בכיונו להעיד לחוד נצטרפו והכי משמע נמי מדפריך בש״ס הרוג יציל ומ״ש התוס׳ וסייעתם בזה דלמסקנא דמשני במקיימי דבר הכתוב מדבר ניחא לא מחוור לפע״ד דמשמע דלא משני אלא במקיימי דבר הכתוב מדבר ולא בעושי הדבר וכדפירש״י אבל לא הדר ביה ממאי דסברינן דא״צ להעיד בב״ד והכי משמע נמי ממאי דקתני אבל בזמן שלא התרו בהן מה יעשו שני אחין שראו באחד שהרג הנפש. ומה שכ׳ התו׳ והרא״ש בזה דלפעמי׳ שלא ידעו זה מזה ויעיד האח אע״פ שכבר העיד אחיו כו׳ ג״כ לא מחוור לפענ״ד דמ״מ לא אתי שפיר מה דקאמר מה יעשו שני אחין שראו כו׳ דהא מצינן למימר להו שלא יעיד רק א׳ ומה קאמר מה יעשו כך יעשו שלא יעיד רק אחד ואם יבוא גם הב׳ ויעיד מה לנו בכך ומה לנו לחוש לזה אלא ודאי כדאמרן ומ״ש הר״ן דלישנא דלאסהודי אתיתו או למיחזי אתיתו מוכח שלא על דעת המעשה אנו שואלין אותם דא״כ מה אתיתו שמא הוי שם מתחלה כו׳ דקדוק קלוש היא לפע״ד ואדרבה אי לפני ב״ד קאי מה שייך לומר למיחזי אתיתו מה יראו בב״ד אלא ודאי קאמר למחזי לראות מעשה ההריגה אתיתו או לאסהודי אתיתו והיינו דקאמר אי אמרי למחזי אתו מה יעשו שני אחין שראו בא׳ שהרג הנפש ולענין מה שהקשו התוס׳ והרא״ש וסייעתם האיך תמצא גיטין וקדושין כשרים שנעשו בפומבי במעמד קרובים י״ל דלדידן האידנא פשיטא דכשר דהא מזמנים עדים כשרים מיוחדים לכך וא״כ פשיטא דהקרובי׳ אינם מכוונים להעיד דאפי׳ יכוונו להעיד אינו פוסל דכיון דמזמנים עדים לכך הרי אנו מוציאי׳ כל האחרי׳ מכלל העדות ולאו כל כמינייהו דקרובי׳ ופסולים להיות עדות בעל כרחינו וכ״כ מה״ר פרץ בהגהות סמ״ק סי׳ קפ״ג וז״ל צריך לברר עדים בגיטין וקדושין דאל״כ רגילות הוא ששם עומדים קרובי׳ ועדותן בטלה וכן פירשו רבותינו וכן נהגו העולם עכ״ל ואולי גם בזמן הש״ס נהגו כן או שהיו נוהגים שלא להיות קרוב או פסול בשעת גיטין וקדושין ועי״ל דמסתמא לא חיישינן שכוונו להעיד והא דקאמר בש״ס היכא אמרי׳ להו היינו כשבאין אח״כ מעצמם לב״ד להעיד אבל כל זמן שלא באו לב״ד לא חיישי׳ להכי וכ״כ הרמב״ן בחדושיו פ׳ י״נ במסקנתו וז״ל ומעשי׳ בכל יום בקדושין ובכתובות כו׳ ואפשר לומר שכל זמן שלא באו לב״ד מסתמא הקרובי׳ לא כוונו להעיד והתם מפני שבאו לב״ד הם צריכי׳ לישאל אלא שאינו מנהג אלא לזמן שם שנים כשרים להיות עדים ולא השאר עכ״ל והכי משמע מפשטא דמילתא דמתני׳ דקאמר בד״א בזמן שהתרו בהן או כוונו להעיד אבל לא התרו מה יעשו שני אחין שראו בא׳ שהרג את הנפש כלו׳ אלא ודאי ראיה לחוד לא פסלה ומסתמא אין הקרובי׳ מכוונים להעיד כנ״ל ודו״ק.
(ט) דתרתי בעינן כוון להעיד כו׳ – כתב הב״ח ז״ל פי׳ כיון שנתכוין בשעת הראיה כדי להעיד ובא לב״ד והעיד אפי׳ לאחר כ״ד ואפי׳ לא ראו כא׳ פוסל והכי אי׳ בתו׳ ובאשר״י עכ״ל ונ״ל דלא דק דליכא למ״ד הכי דמה יועיל כוונו להעיד כשלא ראו כא׳ דבמה נצטרפו ואדרבא בתו׳ פ״ק דמכות (דף ו׳ ע״א סוף ד״ה) אמר רבא כו׳ כתבו להדיא בנמצא קרוב או פסול חשיב כחד עדות כשהעידו לאחר כ״ד משום שהם אומרי׳ אמת וא״כ עדותן התחיל מראיה שלהם וראיה שלהם היתה בבת אחת עכ״ל הרי להדי׳ להיפך וכן מוכח עוד שם בתו׳ בעמוד ב׳ אמאי דתנן בזמן שמקצתן רואים אלו את אלו הרי אלו עדות א׳ כו׳ כתבו התוס׳ הרי אלו עדות א׳ שאם נמצא א׳ מהן קרוב או פסול עדות כולם בטלה כו׳ אלמא דבעינן ראו כאחד ובכל דוכתי דפסולי׳ כוונו להעיד היינו כשראו כא׳ וזה נ״ל ברור.
(י) ובא לב״ד והעיד – ואם בא לב״ד והעיד ונא כוון מתחלה בשעת ראייה להעיד אינו פוסל לכ״ע וכן מוכח להדיא בחדושי רמב״ן פ׳ י״נ ובחדושי רשב״א והר״ן שם שמביא מהר״ם אלשקר בתשוב׳ סי׳ ט״ז דף כ״ג ע״א וב״י לעיל סי׳ ז׳ והיינו שכתב הר״י בי רב שם שלדעת הפוסקי׳ כולם אם בשעת מעשה לא נתכוונו אלא לראות אע״פ שאחר כך יעידו בבית דין אפי׳ נמצא אחד מהן קרוב או פסול תתקיים העדות בכשרים גם הרשב״א והר״ן ז״ל כתבו כן ובנדון שלנו אנן סהדי שהולכי׳ לחופה אינן הולכין להעיד כו׳ ע״כ ודלא כמהר״מ אלשקר שם שהטיח הרבה דברים עליו שלא כדת וכתב שדעת הרמב״ן והרשב״א והר״ן הוא להיפך וכתב עליו ששגג בכמה שגגות כו׳ וחשב דהרשב״א והר״ן שכתבו דבעינן שיתכוונו מתחל׳ להעיד היינו מתחלה להעיד בב״ד קודם שהעידו כו׳ ע״ש שהאריך ונהפוך הוא שהוא שגג בכמה שגגות דכל מעיין בצדק יראה לעינים דכוונתם דאע״פ שכבר העידו שיילינא להו אם מתחלה בשעת ראיה נתכוונו להעיד דבעינן שיתכוונו מתחיל׳ בשעת ראיית המעשה להעיד דאם לא כן לא נצטרפו בשעת ראיית המעשה (ואפי׳ לפי׳ השני דמפרש הר״ן התם לאסהודי אתיתו עכשיו היינו משום דאם כן מסתמא נמי בשעת ראיה נתכוונו להעיד אבל אם בשעת ראיה לא כוונו להעיד פשיטא דלכולי עלמא אין פוסלי׳) והכי מוכח נמי להדיא בש״ס דקאמר אי אמרו למיחזי אתו מה יעשו שני אחים שראו באחד שהרג את הנפש אלמא דבעינן כוונו להעיד בשעת ראיית המעשה וזה ברור:
עוד האריך מהר״מ אלשקר שם להקשות על מהר״י בי רב במ״ש אנן סהדי שההולכי׳ לחופה אינם הולכים להעיד כו׳ מהרשב״א והרא״ש והר״ן וחידושי רמב״ן פ׳ י״נ וסמ״ק שהבאתי לעיל ס״ק ו׳ דמשמע מדבריהם דשפיר איכא למימר נמי בההולכי׳ לחופה הולכים להעיד כו׳ ולפע״ד גם בזה הדין עם הר״י בי רב ואדרבא משמע וממסקנת הרמב״ן פ׳ י״נ דדוקא כשבאו אח״כ מעצמם לב״ד להעיד אמרינן מסתמא הלכו להעיד אבל כשלא באו להעיד אמרי׳ מסתמא לא כיונו להעיד וכן יש לפרש דברי הרשב״א והרא״ש והר״ן דהיינו אם יפרשו העדים שכיונו להעיד או שבאו אח״כ מעצמם להעיד לב״ד וכמ״ש לקמן ס״ק י״ז וא״כ בהך עובדא דהר״יבי שלא באו העדים רק מצד ההכרזה א״כ מתחל׳ בשעת מעשה מסתמא לא הלכו להעיד ועוד נראה דהר״י בי רב כתב כן לפי המנהג שכתב הסמ״ק דהאידנ׳ מיחדים עדים בשעת קדושין א״כ שאר העדים אנן סהדי שאין הולכים להעיד וא״כ אדרבה מהסמ״ק ראיה להר״י בי רב ודוק.
(יא) והעיד – מיהו אפי׳ אחר שהעידו נאמנים הקרובי׳ ופסולי׳ לומר שלא כיונו בשעת ראיה להעיד והכי מוכח בתוס׳ והרא״ש פ״ק דמכות גבי מה שפירשו דמה יעשו שני אחין כו׳ שיבואו ויעידו ולא ידעו זה מזה כו׳ ע״ש והכי מוכח להדי׳ מדברי הרמב״ן פ׳ י״נ והרשב״א והר״ן דלעיל.
(יב) יכולים לחזור ולהעיד כו׳ – היינו כשלא נצטרפו יחד בראיית המעשה וכמ״ש לקמן סי׳ מ״ה סעיף י״ג ס״ק כ״ד וכן הוא להדיא בתשובת הרא״ש שם. ולפ״ז אין חילוק בין שטר לעדות בב״ד ודלא כהע״ש והסמ״ע ס״ק ז׳ שמחלקין בכך ע״ש.
(יג) ובית דין כו׳ – דוקא בית דין אבל הם עצמם לא וכמ״ש לקמן סי׳ מ״ה ס״ק כ״ה ועיין מ״ש עוד שם מדינים השייכים לכאן.
(יד) תקנת הקהל כו׳ – עד פסול כו׳ דברי הרב צריכים ביאור דהמעיין בריב״ש סי׳ קצ״ה וס״ס קס״ח יראה להדי׳ דבתקנת הקהל אפי׳ כולם. פסולי׳ כשר מטעם שכבר נהגו כן דאל״כ כל הקהל יצטרכו להביא עדים אחרי׳ על תקנת׳ אלא שהריב״ש שם מכשיר בעובדא דיליה ג״כ מטעמא אחרינא דאפילו בשטר שחתם עליו בע״ד עצמו כשר בהאחרי׳ ולפ״ז צ״ל דהר״ב לא כתב כן אלא לפי הדין היכא שלא היה המנהג כן וא״כ עד פסול שכתב הר״ב ר״ל פסול מצד שהוא א׳ מבני הקהל דומיא דשטר שחתם עליו בעל דבר אבל לענין המנהג סמך הר״ב על מה שסתם לקמן סי׳ ל״ז סעיף נ״ב כהמחבר שעכשיו שנהגו לקבל עדים מהקהל על תקנתם והסכמתם כו׳ וכשרים אפי׳ לקרוביה׳ עיין שם ודוק.
(טו) דאלו לא נתכוונו להעיד – לשון זה מגומגם דאפי׳ יתכוין להעיד אינו פוסל כיון דהוא הבע״ד עצמו וכן הוא בריב״ש שם דאין בע״ד פוסל כיון דאינו ראוי להעיד כלל וכדאמרי׳ הרוג יציל במקיימי דבר הכתוב מדבר ולא בעושי דבר. וכ׳ עוד בריב״ש שם דאם חתם שם נוגע הו״ל כבעל דבר דאינו פוסל וע״ש.
(טז) ואם הזמין התובע עדים כשרי׳ כו׳ – בב״י ס״ס זה כתב שכתב מורו הר״י בי רב שאפי׳ מי שזמן עדים בערבוביא נאמר שלא כוון אלא לעדות הכשרי׳ ומ״ש הטור דכיון שהזמין את עדיו והוציא את האחרי׳ כו׳ לאו למימרא דדוקא כשהזמין הכשר׳ והוציא את הפסולי׳ דהא כתב אח״כ וכן כשהאדם צריך לעדות מצוה להחרים כו׳ וכתב ע״ז הר״ש חכים במחילה אין פי׳ דברי הטור כן שאינו מדבר אלא בהזמנת עדים בשעת המעשה לראותו להעיד עליו אא״כ וזה פשוט ומדוקדק בדברי הרא״ש ור׳ ירוחם ונמוקי יוסף עכ״ל ב״י ובספרו בדק הבית כתב על זה וז״ל אח״כ מצאתי כתוב על זה וז״ל מי הכחיש לו זה והרי הר״י בי רב הביא ל׳ הטור ולא פי׳ בו שום דבר ואם הפי׳ הזה הפשוט בדברי הטור הביא ראיה שאם זימן עדים בערבוביא שלא כוון אלא לכשרים ממ״ש מצוה להחרי׳ כו׳ שאם העידו כשרי׳ ופסולי׳ לא נתבטלה עדות הכשרי׳ כי גם שהכרזה זו היא אחר המעשה אפ״ה הרי הם באים בערבוביא להעיד ולא בטלו פסולי׳ את הכשרים עכ״ל ודברים אלו הם מתשו׳ מבי״ט ח״א סי׳ ס״ו ותמה שם על הב״י שהביא דברי הר״ש חכים ועל שהניח דברי רבו הר״י בי רב בקושיא ע״ש ונמצא הב״י כאן בספרו בדק הבית חזר בו והודה לדברי המבי״ט והסכים לדברי רבו:
ולפעד״נ כדברי הר״ש חכים ויפה כתב אין פירוש דברי הטור כן כו׳ דמ״ש הר״י בי רב דמ״ש הטור והוציא את האחרים כו׳ הוא לאו דוקא (וכן הוא יותר מבואר בל׳ הר״י בי רב שהובא בתשובת מהר״ם אלשקר סי׳ ט״ז דף כ״ה ריש ע״ב וז״ל ואע״ג דבחשן משפט נראה דדוקא בשזמן את הכשרי׳ והוציא את הפסולי׳ אבל אם זמן בערבוביא לא ולא היא דלאו דוקא הוציא את האחרים כו׳) אין פי׳ דברי הטור כן אלא דוקא הוא שאינו מדבר אלא בהזמנת עדי׳ בשעת מעשה אז דוקא בעינן שהוציא את האחרי׳ דאל״כ כיון שגם הקרובים עומדים שם לפניו ומזמין בערבוביא מסתמא דעתו על כל מי שעומדים לפניו דכן משמע מי שאומר בסתם למי שעומדים לפניו אני מייחד אתכם לעדי׳ דלכל מי שעומדים לפניו קאמר ועוד דכיון שעומדים לפניו בשעת מעשה ה״ל לפרש בשם את הכשרי׳ ולומר אני מייחד אתכם פלוני ופלוני לעדי׳ ומדקאמר סתמא דעתו על כלם משא״כ במצוה להחרי׳ על כל מי שיודע עדות שאינו יכול לפרט בשם שהרי אינו יודע את מי לפרט ומסתמא דעתו על הכשרים דלא אסיק אדעתיה אקרובים כלל כיון שאינם לפניו וגם סבור הוא שלא היו קרובי׳ כלל עם הפסולי׳ בשעת מעשה וכן משמע בהרא״ש ור׳ ירוחם ונמוקי יוסף דהוציא את האחרים הוא דוקא שכולם דקדקו וכתבו ייחד עדיו והוציא את האחרים והיינו משום שמדברי׳ בשעת מעשה וכמ״ש ודלא כמ״ש הר״י בי רב שהוא לאו דוקא וזה כוון הר״ש חכים במ״ש וזה פשוט ומדוקדק בדברי הרא״ש ור׳ ירוחם ונמוקי יוסף ע״כ כן נ״ל ברור:
וכן דעת הסמ״ע ס״ק ט׳ דאם מזמין עדים בערבוביא בשעת מעשה לא מהני ודלא כדרכי משה ומ״ש בד״מ כן נפרש דברי ר׳ ירוחם ליתא לפע״ד דכבר נודע שספר ר׳ ירוחם מוחזק בטעות ואין ספק שטעות נפל כאן בספריו ומ״ש הזמין בערבוביא צ״ל גבי מצוה להחרים שהרי דבריו לקוחים מהרא״ש וכ״כ בתשובת מהר״ם אלשקר סי׳ ט״ז דף כ״ו ע״א וכן עיקר:
ועוד נראה דבמזמין בשעת מעשה אף במזמין שנים ואומר שנים מכם יעידו לי לא מהני דכיון דלא פירש איזו שנים א״כ לשון שנים מכם סובל קרובו׳ ופסולי׳ ג״כ ואם איתא שלא נתכוין אלא לכשרים הל״ל שנים הכשרי׳ או פלוני ופלוני יעידו לי ובסמ״ע ס״ק ט׳ כתב דכה״ג מהני וכ״כ ב״י בתחילת סי׳ זה בשם הר״ש חכים והיינו לפי פירושם בדברי ר׳ ירוחם אבל כבר כתבתי דאין כוונת ר׳ ירוחם כן לכך נראה כמו שכתבתי.
(יז) וכן כשאדם כו׳ – לא נתבטלה עדות הכשרי׳ כו׳ אין לפרש דמיירי שידוע שהפסולי׳ בשעת ראיה נתכוונו להעיד דא״כ לא מסתבר לומר שלא נתבטל עדות הכשרי׳ מטעם שלא הי׳ כוונתו אלא בראויים להעיד דמה לנו בכוונתו ס״ס נצטרפו יחד בשעת ראיה והעידו אח״כ ועוד דא״כ תיקשי על המחבר הא להרמב״ם בעל סברא הראשונה שהביא לעיל סעיף א׳ והעליתי בס״ק ו׳ כדבריה׳ אפי׳ לא העידו אח״כ כלל נתבטלה העדות כיון שנצטרפו בשעת ראיה וא״כ ה״ל להמחבר לכתוב דגם דין זה דכאן הוא להי״א דוקא. וגם אין לפרש דמיירי שמתחלה כוונו שלא להעיד דא״כ ל״ל לטעמא שלא הי׳ כוונתו אלא בראויים להעיד אפי׳ הי׳ כוונתו על כולם ג״כ לא פסלי כיון שמתחלה לא כוונו להעיד וכמ״ש לעיל ס״ק י׳ אלא נראה דמיירי בסתם עדות דעלמא שראו המעשה ומסתמא אין הקרובי׳ ופסולי׳ מכווני׳ להעיד וא״צ לשאול אותם אא״כ באו אח״כ מעצמם לב״ד וכמ״ש לעיל ס״ק ח׳ (ואין להקשות א״כ מאי מקשה הרא״ש מגיטין וקדושין י״ל דמקשה אם יאמרו שכוונו להעיד אטו ניפסלינהו ודוק) ואלו שבאו לב״ד לא מעצמם באו אלא מכח ההכרזה אלא דסד״א דודאי המצוה להכריז יודע שכוונו להעיד מתחלה דאל״כ לא ה״ל להכריז בסתם לכך קאמר שלא הי׳ כוונתו אלא בראויים להעיד ולא נתבטלה העדות כלל עד דנישלינהו אלא א״צ לשואלם כלל וכן אם מתו או הלכו למ״ה העדות כשר אבל אם פירשו הפסולי׳ להדיא שכוונו בשעת ראיה להעיד אף שכאמר שדעתו הי׳ עכשיו בשעת הכרזה רק על הכשרי׳ כיון שהפסולי׳ העידו ג״כ נתבטל כל העדות לכולי עלמא כן נ״ל ודוק וזה דלא כנראה מדברי הר״י בי רב שהביא מהר״מ אלשקר סי׳ ט״ז דף כ״ה ריש ע״ב שאפי׳ בכוונו בשעת ראיה להעיד אם לא העידו אלא מצד ההכרזה אינם מבטלי׳ העדות ע״ש.
(א) שנתכוונו – עיין בש״ך שמאריך בדין זה גם כתב בשם רבינו פרץ דצריך לברר עדים בגטין וקידושין דאל״כ רגילות הוא שעומדים שם קרובים ופסולים ועדותן בטלה וכן נהגו העולם כו׳ ע״ש:
(ב) אומרים – כתב הסמ״ע דמל׳ רש״י והטור משמע דאין שואלין אלא להקרובים ופסולים וממילא כ״ז שלא נודע שיש ביניהם קרוב או פסול א״צ שאלה כלל ושכן נ״ל עיקר דלא מצינו שחוששין בעדים שמא קרובים או פסולים הם עד שימצא כן עכ״ל:
(ג) בטלה – כתב הסמ״ע פירוש אפילו לא העיד כלל וכתב הטור דהרמ״ה הוסיף דה״ה איפכא כשהעיד עמהן אע״פ שמתחל׳ לא בא אלא לראות דהא עיקר קרא בשעת הגדה קאי כו׳ אבל אין כן דעת הש״ך ע״ש שמאריך בזה:
(ד) אפילו – כתב הסמ״ע דכן משמע מדברי התוספות דפסולין אף שלא ידעו זה מזה ומ״מ קשה מנ״ל להרמ״א דהמחבר שהעתיק כאן שיטת הרמב״ם שס״ל הכי דילמא כהרי״ף ס״ל דאם לא ידע הכשר בהפסול אין עדות הכשר בטל לכן הי׳ נלע״ד דהג״ה זו צ״ל למטה וכצ״ל ובא לב״ד והעיד אפילו לא ידעו זה מזה דתרתי כו׳ ומיהו יש לדחוק דמ״ש הרמ״א אפילו לא ידעו כו׳ ר״ל דהפסול לא ידע מהכשר וקמ״ל דאף שלא כוון לצרף עדותו עם הכשר אפ״ה פסול וכ״ש כשידע ממנו אבל מיירי דהכשר ידע מהפסול ובכה״ג גם הרי״ף מודה דפסול עכ״ל והש״ך כתב דאין פירושו מחוור ופירש הוא כך דאם העידו אח״כ בב״ד בטלה עדותן לכ״ע אף דלא ידעו זה מזה דאפי׳ להרי״ף דס״ל דבעינן שידעו הכשרים בפסול הפסולים היינו שידעו שהם פסולים אבל א״צ לידע שהפסולים העידו בב״ד אלא כיון שנצטרפו מתחל׳ בשעת ראיה סגי כו׳ ע״ש:
(ה) וי״א – טעם דבריהם דאל״כ על הרוב לא יתקיים עדות דהקרוב יכניס עצמו מתחל׳ שיכוין להעיד או בסוף יבא ויעיד אבל למיעבד תרתי לא שכיח והחולקים נרא׳ דס״ל דאין זה הוכחה דיכול הבע״ד להזמין עדים כשרים ואז לא יועיל הפסול בכוונתו. עכ״ל הסמ״ע:
(ו) לחזור – ודוקא בחתומין בשטר דינא הכי אבל לאחר שהעידו הכשרים עם הפסולים בב״ד אין הכשרים חוזרים ומעידין. סמ״ע:
(ז) נתכוונו – לשון זה מגומגם דאפילו יתכוין להעיד אינו פוסל כיון דהוא הבע״ד בעצמו וכתב הריב״ש דאם חתום שם נוגע ה״ל כבע״ד דאינו פוסל עכ״ל הש״ך:
(ח) הזמין – ואפילו אם לא הזמין הכשרים בשם אלא שאומר לרבים בשעת מעשה שנים מכם תהיו עדים בדבר אמרינן ג״כ דלכשרים נתכוון אבל אם אמר בשעת מעשה כל מי שיודע לי עדות יצטרך לבא להעיד בלשון הזה לא הבדיל הכשרים מהפסולים ולא מהני כי אם כשנותן חרם על עדות אחר מעשה דאז אינו מדבר לנוכח עם שום אדם כו׳ ובד״מ פסק דאפי׳ בהזמין כה״ג מהני והנלע״ד כתבתי עכ״ל הסמ״ע ובש״ך הסכים לדעת הסמ״ע ודלא כד״מ ע״ש (ועיין בט״ז מה שמחלק בזה):
(ט) בראויים – נרא׳ דמיירי בסתם עדות דעלמא שראו המעש׳ ומסתמא אין הקרובים ופסולים מכוונים להעיד וא״צ לשאול אותם אא״כ באו אח״כ מעצמן לב״ד כמש״ל. ש״ך:
(א) (ליקוט) עדים רבים – שם אפי׳ מאה (ע״כ):
(ב) (ליקוט) בד״א כו׳ – דקי״ל כר״ן בדיני כמ״ש בפ״ק דכתובות ובפ״ט דב״מ (ע״כ)
(ג) (ליקוט) א״ל כשראיתם כו׳ – כפרש״י אבל הרי״ף ור׳ חיים כהן בתוס׳ שם מפרשים דשואלין לכשרים אם בדעתם להצטרף עם הפסולים היה (ע״כ):
(ד) אפי׳ לא – עש״ך ויותר נראין דברי הסמ״ע שצ״ל אחר וי״א כו׳:
(ליקוט) אפי׳ לא ידעו כו׳ – צ״ל אחר וי״א כו׳ כמ״ש בתוס׳. סמ״ע דלא כש״ך (ע״כ):
(ה) ואם היו כו׳ – אבל אינן כו׳. עמ״ש בסי׳ ל״ט ס״ה:
(ליקוט) ואם היו כל כו׳ – כמ״ש בב״ב קיג ב׳ שנכנסו לבקר וע׳ רשב״ם שם ע״כ:
(ליקוט) ואם היו כו׳ – וא׳ שלא נתכוין כו׳. בכריתות י״ב ב׳ לא מ׳ כן וע׳ תוס׳ שם ד״ה לא כו׳ (ע״כ):
(ו) וי״א שאפי׳ – שם במקיימי דבר כו׳ ופי׳ בתוס׳ ד״ה שמואל כו׳ כשבאין לקיים הדבר בב״ד:
(ז) (ליקוט) דתרתי בעינן כו׳ – וגם בא לב״ד לבד לא סגי ועש״ך (ע״כ):
(ח) שטר – דהצירוף שנצטרפו בשטר בטל אותו המעשה אבל עדות העדים שלא היו פסולים עמהם בשעת מעשה לא נתבטלה וע״ש בתשובה:
(ליקוט) שטר שחתם כו׳ – אם כו׳. והוא שלא נצטרפו יחד בראיית המעשה. שם ועש״ך (ע״כ):
(ט) ע״י ראיית השטרכתובות כ׳ אלו כנ״ל בסי׳ כ״ח סי״ג:
(י) (ליקוט) וב״ד יכתבו כו׳ – כמ״ש בב״ב קע״א בשלמא ב״ד כו׳ וה״ה כאן אע״ג דלא עשו שליחותן כמ״ש בגיטין ס״ג ולקמן בסי׳ מ״ט ס״ו מ״מ גם שליחותן מעיקרא בטילה במה שצירף העד פסול עמהם (ע״כ):
(יא) תקנת הקהל כו׳ פסול – ר״ל בקבלוהו עליהם כמו נאמן עלי אבא כו׳ סנה׳ כ״ד א׳:
(יב) או שטר שחתום – ר״ל לא מיבעיא בתקנת הקהל שקבלוהו דאפי׳ בבע״ד עצמו כמ״ש דור בחיי ראשך כו׳ ובב״ב פ׳ י״נ רצונך השבע וטול כו׳ ובתוספתא אפי׳ נשבע לו בחיי הקרן כו׳ אלא אפי׳ שאר שטרות לא נתבטלה כל העדות כמ״ש במכות שם הרוג יציל כו׳ במקיימי דבר וערא״ש שם סי״ג מ״ש בשם הראב״ד אבל בע״ד עצמו אינו בכלל עדות ומטעם זה אמרו ראשונים גבי וניסלקו תרי מינייהו כו׳ דסילוק מועיל ולא הוי תחלתו בפסלות כמו שהקשה תוס׳ שם משום דתחלתו הוי בע״ד ואין עדות כלל:
(יג) כשר באחרים – קאי אשטר שחתם כו׳ כנ״ל ועש״ך:
(יד) ואם הזמן – וכן. רי״ף שם ולמד מהא דלמיחזי אתו דכשרין וה״נ תלינן בדעת בע״ד כשהזמינו ועמ״ש בס״ב פי׳ הרא״ש על התוספתא וע״ש. וכ״ש לפי׳ ר׳ חיים כהן (וכ״פ הרי״ף בהדיא) בתוס׳ שם ד״ה לאסהודי כו׳ ע״ש דקאי אכשהים:
(ליקוט) ואם הזמין כו׳ – כמו שתולה בדעת העדים הכשרים לפי׳ הרי״ף (ע״כ):
(א) [ש״ך אות ג] כשהי׳ בהן קרוב חותכין הדין וכו׳. נ״ב ע׳ תשו׳ פנים מאירות ח״ג סי׳ כ״ג ובטורי אבן ר״ה כ״ד ע״א ד״ה אימא כוביתא ובבית מאיר סי׳ מ״א ס״ד:
(ב) [ש״ך בא״ד] דעת הרמב״ם והמחבר ודו״ק. נ״ב ע׳ תשו׳ לחם רב סי׳ כ״ו:
(ג) [ש״ך אות טו] וכ׳ עוד בריב״ש. נ״ב במ״ל כ׳ בשם הריטב״א פ״ב דקידושין דבנוטל שכר להעיד אפשר דאין העדים הכשרים נפסלים מפני צירופם:
נ״ב: עיין בחיבורי לאה״ע ה׳ קידושין סי׳ כ״ח [מהדורא זיין סימן רי״ב] מ״ש בתשובה להסתפק בנוגע דפסול לעדות אם פוסל שאר העדים כדין נמצא אחד מהם קא״פ. או כיון דנוגע אין פסול ברור רק חשש אינו פוסל שאר עדים והנחתי הדבר בצ״ע עי״ש וה׳ יאיר עיני לדעת כהלכ׳ אמן:
נ״ב: עיין בש״ך ס״ק ג׳ ועיין בנתיבות מה שהקשה עליו ועיין בתשובתי לאהע״ז סימן ל״א מ״ש ליישב קושייתו וחלקתו בין ד״מ לד״נ או עדי קידושין דבהו מודה הש״ך דלא מבטלו הכל אף דגם הכשרים לא כוונו להעיד יע״ש בטוב טעם ודעת בעזה״י ועיין בחיבורי לאהע״ז ה׳ קידושין סי׳ מ״ב בתשובה למדינת וואליחיא [מהדורא ואו] שם כתבנו דגם בצירוף עכו״ם נחשב נמי נמצא א׳ מהם קא״פ ומבטל העדות לכל חד כדאית ליה. וכש״כ הוא משאר קא״פ רק דהיינו דוקא אם העכו״ם מבין המעשה הנעשה לפניו אף דהעכו״ם לא כיון להעיד אם גם הכשרים לא כוונו להעיד כדעת הש״ך. אבל אם הנכרי וה״ה הקא״פ אינו מבין כלל ענין המעשה א״כ הוי ראייתו לאו כלום הוא והוי כלא ראה כלל ואין עליו תורת עד פסול ואינו מבטל העדות וזה נכון לדינא בעזה״י. ושם הארכתי קצת בזה ע״ש. והנה הפוסקים מחולקים כאן למי שואלים למחזי אתיתו אם להכשרים או להפסולים. ולפענ״ד נראה להכריע ובדעת הכשרים תליא מילתא והיא ממ״ש בש״ס דגיטין דפ״א ע״ב. ור״ע עבד מ״ט לא דאתי למימר כשר לעדות קרוב נמי אתי למימר וכו׳ ומאי פריך נימא דבשלמא קרוב דהוא בחזקת כשרות אינו פסול רק מכח דבר אחד שהוא קרוב לכך מוקמינן ליה אח״כ. ומן הסתם לא יכוין להעיד רק למלאות הקרח. אבל בגזלן דהוא רשע וכן עבד סתם דסתם אין לו ח״כ וכמו שכתב הש״ך ביו״ד סי׳ א׳. לכך חיישי׳ שמא יתכוין להעיד ובטל כל הגט ומה פריך בע״כ מוכח דבלאו דעת הפסולים תליא מילתא רק בדעת הכשרים אם הם לא כוונו להצטרף אל הפסולין ולכך אין חילוק בין קרוב או גזלן ועבד מיהו יש לדחות די״ל דלר״ע פריך דמשמע במכות ד״ו דר״ע אינו מחלק בין כוון להעיד או לא ותמיד פוסל בנמצ׳ אחד מהם קא״פ. וא״כ אם כוונתו מכח חשש צירוף אף בקרוב ופסול אף דאינו מתכוון להעיד ובע״כ גט קרח שאני דמוכח דהוי רק להשלים א״כ גם בגזלן ועבד נימא כן ועדיין צ״ע:
נ״ב: הנה שמעתי מקשין ומטו בה משמיה דגברא רבא. דלמה קיי״ל בנמצא אחד מהם קא״פ עדותן בטלה. והלא כיון שהלה כופר ואומר שקר הוא ולא ראה העדים כלל. א״כ האי לחוב הוי הודאת בע״ד יותר ממאה עדים. אבל לזכות ל״מ הודאתו א״כ ממ״נ הרי כיון שכופר טוען שלא היו הפסולים בראיה עם הכשרים א״כ לא נתבטל עדות הכשרים א״כ ממ״נ לחוב מהני הודאתו דלא ראו הפסולים עם הכשרים ולזכות ל״מ הודאתו ואזלינן בתר עדים הכשרים זהו תוכן הקושיא ששמעתי והשבתי דלק״מ לפמ״ש התוספות בקידושין פ״ב גבי שליח נעשה עד דאף אם ישבעו לא מהני דכל עד שאינו נאמן בעדותו לבד רק צריך לצרף דבר אחר עמו ל״מ דהתורה אמרה עפ״י שנים עדים יקום דבר. שיהיו נאמנים בדיבורים לבד ולא בשצריכים לסיוע מדבר אחר. וכ״כ הב״ש באהע״ז סי׳ ל״ה ס״ק וא״ו דלכך לא מהני עם עד המסייע לו עיי״ש א״כ ה״נ כיון דאין נאמנות להם לפי דבריהם שהרי אמרו שנצטרפו עם הפסולין ועדותן בטלה ורק מכח הודאת בעל דין יכשרו ומצד עצמן אין להם נאמנות ועדים כאלו אינם נאמנים ואין דומה לאומר לא לויתי ובאו עדים שלוה ופרע דכל האומר לא לויתי כאומר לא פרעתי וחייב לשלם דהתם לענין עדות הלוואה אין העדים צריכים להודאתו דבלא הודאתו מהני עדות הלוואה ולכך עדות הלוואה נגמר בדבריהם לבד. והפרעון שוב נתבטל מכח הודאתו לבד דהודה שלא פרע והודאה והלוואה ב׳ ענינים הם. אבל הכא דמעידין על חד ענין ובלא הודאות בע״ד לא היה מועיל עדותן כלל דפסולין הם. דמה לי קרוב ופסול עצמו שנפסל מה״ת מה לי אלו שנצטרפו להפסולין כיון דהתורה פסלה אותם הם גופין פסולין לעדות זה. א״כ כיון דמצד עצמן פסולין ואין מועיל עדותן רק בצירוף הודאת בע״ד אין שום עדות עליהם ואף לדעת המכשירים באם היו לו עד המסייע היינו דהתם דאינו פסול ממש רק נוגע ולכך בהסתלק הנגיעה חוזר להיות עד כשר דנגיעה אין שם פסול עליו רק הוא ענין מבחוץ. ותדע דהרי בזה לא בעינן לכמה פוסקי׳ תחלתו וסופו בכשרות. ובע״כ דהוי ענין מבחוץ ולא פסולו בגופו. ולכך זה שם עד עליו ונחשב נאמן בדיבורו רק שיש מונע מבחוץ. ובהסתלק המונע נשאר עד כשר כבתחלה ואינו דומה לאם נשבע דל״מ דהתם הוא עצמו מסיר המונע וא״נ רק׳ ע״י שעושה עוד מעשה ונשבע לכך לא הוי נאמן בדיבורו לבד. אבל אם הוא אינו צריך לעשות שום מעשה רק להעיד כעד דעלמא והתרת המניעה נעשה ע״י דבר אחר שפיר הוי עד שנאמן בדיבורו לבד. אבל בנמצא אחד מהם קא״פ כיון דעדות כולה בטלה נחשבו הם עצמן פסולין לאותן עדות דלפי דבריהם שנצטרפו עם הפסולין הם עצמן פסולין דמה לי פסול זה או זה ולכך אף בהצטרף הודאת בע״ד ל״מ דהוי עד שאינו נאמן בדיבורו לבד. ולא הוי עד וזה ברור דנכון ודו״ק. וגם יש לומר דבאמת דין זה משכחת לה כגון א״י אם הלויתני ובאו עדים שלוה והיו בהם קרובים דבזה בטל כל העדות והודאה ליכא. ובזה כדחה תירוץ חתנו של הרב בעל שטרי תורה בהקדמותו. יעו״ש דהרי יכולין העדים לטעון שסברו שיטעון איני יודע ליפטר ודו״ק כי קצרתי:
(א) קרוב או פסול – עיין בתשו׳ נ״ב תניינא חלק אה״ע סימן ע״ו שהביא בשם תשובת ב״י בדיני קדושין סי׳ יו״ד שפסק שם גאון אחד והב״י הסכים עמו דהא דקיימא לן נמצא א׳ קא״פ עדות כולם בטלה הוא דוקא בפסול מן התורה אבל בפסול מדרבנן לא אלים פסולו לפסול הכשר שעמו ע״ש. גם בכנה״ג סי׳ זה הגה״ט אות ד׳ כ״כ בשם רבינו ב״י בתשובה סי׳ כ״ד דאם היה פיסולו מדברי סופרים תתקיי׳ העדות בשאר ע״ש אכן בתומים סוס״ק י״א הזכיר דברי כנה״ג אלו וכתב עליו וז״ל ואני חפשתי ולא מצאתי בתשובה לב״י דבר כזה ולא מה דכוותיה רק מה שפלפל שם אי היה פוסל דרבנן ולא נתבטל שאר עדות היינו דלא היה לו הכרזה ואף הוא אינו פסול אבל בהיה הכרזה ודאי דמבטל כל העדות וראיה מדברי הריטב״א פ״ב דקדושין דנסתפק בנוטל שכר להעיד דאמרו חז״ל דעדותו בטל אי מבטל כל העדות שהיה בצירופו והעלה דלא הואיל ואינו פסול גמור הא אילו היה פסול גמור מדרבנן פוסל כל העדות וכן הנכון וברור לדינא בלי פקפוק עכ״ל (וצ״ע בתשו׳ ב״י שם כי רחוק מאד ששני גדולי עולם הכנה״ג והנו״ב ז״ל יעתיקו בשמו דבר שאינו שם). וע׳ עוד בנו״ב שם כמה דינים השייכים לסי׳ זה והובא קצת בפ״ת לאה״ע סי׳ מ״ב סק״ט. ועיין עוד בנו״ב קמא סי׳ מ״ה ובתשו׳ רבינו עקיבא איגר ז״ל סי׳ פ״ה בענין אי גם בעדות אשה אמרי׳ בטלה כל העדות היכא שנמצא אחד מהעדים פסול מחמת רשעו שהוא פסול גם לעדות אשה כמ״ש באה״ע סי׳ י״ז ס״ג ע״ש והבאתי דבריהם בפ״ת שם סק״כ:
(ב) כל מי שאמר להעיד כו׳ – עש״ך סק״ד מה שתמה על הד״מ וסמ״ע ועי׳ בתשו׳ אא״ז פמ״א ח״ג סי׳ כ״ה שהביא דבספר עטרת צבי כתב ליישב תמיהת הש״ך ע״פ דברי הר״ן והוא ז״ל תמה עליו שלמד פי׳ זר בדברי הר״ן ע״ש:
(ג) ואם היו כל העדים כשרים כו׳ – וא׳ שלא נתכוון כו׳. עי׳ בתשו׳ אא״ז פמ״א ח״ג ס״ס כ״ה שתמה שהוא נגד ש״ס ותו׳ ישנים בכריתות י״ב ע״ב ע״ש ועי׳ בס׳ בית מאיר לאה״ע סי׳ מ״ב ס״ד שנדחק ליישב ע״ש וע׳ בתשו׳ חתם סופר אה״ע ס״ס ק׳ שכ׳ ג״כ ליישב ומחלק שם בין אם באו בזמן מועט או באו לזמן מרובה אחר המעשה עש״ה והובא קצת בפ״ת לאה״ע שם ס״ק י״א וע׳ בטורי אבן ר״ה דף כ״ד ע״א ד״ה אימור כוביתא בעלמא ועי׳ בספר שער משפט סי׳ צ״ב סק״א מ״ש בזה:
(ד) וי״א שאפי׳ כו׳ – ע׳ בתשו׳ כנ״י סי׳ פ״ח מ״ש בזה:
(ה) אא״כ בא לב״ד והעיד – עי׳ בספר דברי חיים דיני עדות סי׳ ט״ו שנסתפק באם הקרוב מודה שכוון לכך להעיד ביחד כדי שיתבטל העדות ויפטר הלוה אי חייב לשלם למלוה מטעם גרמי עש״ה:
(ו) דתרתי בעי׳ כו׳ – עש״ך סק״ח שכ׳ להכריע כדיעה ראשונה ועי׳ בתשו׳ משכנות יעקב סי׳ י״ד (השני) אודות שנים שבאו לדין ונתחייב א׳ מהן שבועת היסת והביא כמה עדים שהעידו בבית דין כדבריו ונודע אח״כ שהאחד מהעדים הי׳ קרובו אי אמרינן שנתקיים העדות בשאר בפרט לאפטורי משבועה דסגי בעד אחד או עדות כולן בטלה. והאריך הרבה בענין זה וכ׳ שם דמ״ש הש״ך להכריע כדברי רש״י ורשב״ם ורמב״ם דסגי בראיה לחוד אין ראיות הש״ך מכריעות נגד רוב גדולי הפוסקים ואדרבה יש להביא ראיה לדעת תוספות והרא״ש כו׳ וגם במ״ש הש״ך סק״ג לדקדק מלשון הרמב״ם דה״ה אם כולם לא כיונו להעיד ג״כ עדותן בטילה והשיג על הלח״מ שכ׳ בדעת הרמב״ם דאם כולם למיחזי אתו תתקיים העדות בשאר כ׳ הוא ז״ל דאדרבה דברי הש״ך תמוהים הרבה והם נגד דעת כל הפוסקים כו׳ וגם במה שהשיג הש״ך סק״י על מהר״ם אלשקר שכ׳ שאם העידו יחד בב״ד אף שמתחלה לא כיוונו להעיד עכ״ז נפסלו בקרוב או פסול והשיג עליו הש״ך דאדרבה בהא לכ״ע לא מיפסל והביא מד׳ הרמב״ן והרשב״א והר״ן שכתבו כן כתב הוא ז״ל דאין מדבריהם ראיה כלל דהם כתבו זה לדעת הסוברים דתרתי בעינן כו׳ ולבסוף כ׳ וז״ל עתה נבא לנידון הנשאל דאם העדים שהעידו לא נזדמנו יחד מתחלה לשם עדות רק שבאו לב״ד והעידו על ענין הידוע להם אין הגדתן בב״ד פוסלת הכשרים לדעת רוב הפוסקים שהסכימו דתרתי בעינן ראיה והגדה ואף לדעת הסוברים דבראיה לחוד מיפסלי כל שכיוונו להעיד ונצרף לזה דה״ה הגדה יחד בב״ד וכדברי מהר״ם אלשקר אף שלא כיוונו יחד מתחלה להעיד כלל נראה ברור דהיינו דוקא אם העידו יחד תוך כדי דיבור כיון דעיקר עשייתן עדותן אחד וצירופן הוא על פי הגדתן בבית דין בודאי בעינן שיעידו כאחת או בתכ״ד דאם לא כן במה יצטרפו אבל אם העידו בזה אחר זה וכ״ש אם לא ידעו האחרים בפסול הקרוב או פסול ודאי אין עדות הכשרים מתבטלת בשבילו וכדעת הרי״ף ודעימיה שהסכימו הרבה מהפוסקים לדעתו ועוד יש מקום בזה לומר כיון דעיקר העדות בנ״ד אינו רק במלתא דרבנן לאפטורי מהיסת אפשר דלא אמרי׳ בזה לבטל הכשרים בשביל הקרוב או פסול דהא גם לענין עד נעשה דיין (לעיל סי׳ ז׳ ס״ה) קיימא לן בדרבנן דנעשה דיין כמו בקיום שטרות אף לאפוקי ממונא וכ״ש שי״ל כן בהך דנמצא אחד קרוב או פסול לענין פטור משבועת היסת עכ״ל ע״ש ועמ״ש לעיל סי׳ ל״ה ס״ד סק״ד ובמ״ש לקמן סי׳ פ״ז ס״ו סק״ה:
(ז) יכולין לחזור – עבה״ט שכ׳ ודוקא כו׳ אבל כו׳ וע׳ בתשו׳ רע״א זצ״ל סי׳ קע״ט כתב שם שהוא מסופק במודה במקצת ובאו ג׳ עדים שחייב הכל ואחד מהן קרוב או פסול דעדותן בטלה די״ל דמ״מ חייב לשלם הכל ויש בזה דין מחוייב שבועה ואינו יכול לישבע משלם דהבית דין אין מניחין לו לישבע דמיד יבואו ב׳ עדים הכשרים ויעידו שנשבע לשקר ויפסלוהו ע״ש מבואר דאם נשבע יכולין הכשרים לחזור ולהעיד לבדן והיינו כיון שאין מעידין על אותו דבר בעצמו שכבר העידו לחייבו ממון רק שיעידו לפוסלו וצ״ע:
(ח) דאלו לא נתכוונו – עבה״ט שכ׳ לשון זה מגומגם דאפי׳ מתכוין להעיד אינו פסול כיון דהוא הבע״ד עצמו ובש״ך מסיים וכ״ה בריב״ש שם דאין בע״ד פוסל כיון דאינו ראוי להעיד כלל כו׳ ובגש״ע דהגאון מהר״מ בעל תפל״מ נ״ב וז״ל נ״ל דהתם איירי כשמעיד או חותם לטובתו דומיא דהרוג אבל מור״ם איירי כשחתם ומעיד לחובתו דאז לא הוי בע״ד מכח ממונו כדאיתא בפלוני רבע שורי אדם קרוב אצל ממונו לא אמרי׳ עי׳ בהרא״ש פירוש הראב״ד שם עכ״ל:
(ט) ואם הזמין התובע כו׳ – כ׳ בספר שער משפט עי׳ בתשו׳ ב״ח החדשות סי׳ צ״ג תשובה מהגאון מוה״ר אברהם עפשטיין ז״ל שמאריך להוכיח דאף עדות הכשרים שלא ייחד נמי אינן מתבטלין בשביל הפסולים ואם עידי היחוד ליתנייהו קמן מהני עדות הכשרים שלא ייחד והוכיח כן מסימן ע׳ סעיף ד׳ וע״ש:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרחכמת שלמהפתחי תשובההכל
 
(ב) אִם הֵעִיד קָרוֹב עִם רָחוֹק, וְאֵין הָרָחוֹק יוֹדֵעַ בְּקֻרְבָתוֹ שֶׁל זֶה (טוּר בְּשֵׁם הרי״ף וש״פ), יֵשׁ אוֹמְרִים שֶׁעֵדוּת הָרָחוֹק כְּשֵׁרָה וּמְחַיְּבוֹ שְׁבוּעָה, וְנֶאֱמָן לוֹמַר שֶׁלֹּא הִכִּיר בְּקֻרְבָתוֹ. וְהוּא שֶׁאֵינוֹ רָגִיל אֶצְלוֹ, אֲבָל אִם הוּא רָגִיל אֶצְלוֹ, אֵינוֹ נֶאֱמָן. וְיֵשׁ מִי שֶׁחוֹלֵק עַל זֶה, וְאוֹמֵר שֶׁאֲפִלּוּ לֹא הִכִּיר בְּקֻרְבָתוֹ, נִתְבַּטְּלָה עֵדוּת הָרָחוֹק, {כֵּיוָן שֶׁהֵעִיד הַפָּסוּל עִמּוֹ בְּבֵית דִּין (טוּר).}
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובהעודהכל
(ה) {ה} כתב הרי״ף שאם העיד קרוב וכו׳ כתב הרא״ש בפ״ק דמכות ונ״י פרק זה בורר שכך כתב הרי״ף בתשובה. ותשובה זו דהרי״ף היא אפילו בעדים החתומים על השטר ובאים לפנינו להעיד יאומר לא הכרתי בזה שהוא קרוב או פסול:
ומה שכתב רבינו וכ״כ הרמב״ם ז״ל נ״ל דלא גרסי׳ הרמב״ם במ״ם אלא הרמב״ן בנו״ן כי לא מצאתי להרמב״ם שכתב כן ובדקתי בספרים ישנים ומצאתי כדברי דגרסינן הרמב״ן ובספ״ק דמכות אחר שכתב הרא״ש תשובת הרי״ף ז״ל שאם העיד קרוב כו׳ כתב שהביא הרמב״ן ראיה לדבריו מהתוספת׳ וכי היכי דתליא בדעת הפסולים כו׳ ולא מסתבר לי כלל וכו׳ ואין תלוי במה שלא הכיר הכשר בחורבתו כי לא נמצא זה בתלמוד דאם איתא שתלוי בהכרת העדים הוה ליה לתלמודא למימר דשיילינן להו לכשרים אם הכירו בפיסולם של אלו ותוספתא שהביא הרמב״ן ראיה ממנה פירשה הרא״ש בע״א וכתב שם הרא״ש שכן נראה מתוך לשון ה״ג וכ״כ בעל העיטור בשם בעל מתיבות. ולענין עדים החתומים על השטר ונמצא אחד מהם קרוב או פסול עיין בסימן מ״ה:
כתב הרשב״א בתשובה מה שנסתפק לך בעדות שנמצא אחד מהם קרוב או פסול דאמרו דבטל כולה אם בטלה ואפילו כמלוה ע״פ אינה ואפילו אין משביעין על הכשרים או לא נ״ל דודאי בטלה לגמרי קאמר דכל שבאו להעיד ונצטרפו מדעת נפסלה ונתבטלה אותם עדות לגמרי אבל במה שאמרת אם אמרו הכשרים לא הרגישו בפיסולם אם הם נאמנין אם לאו להיות כעדות ע״פ נראה לי שהם נאמנים שאין פוסלין עדות העדים עד שנדע בפיסולם וע״כ הכשיר הרי״ף כל שחתומים בשטר דשמא לא חתמו זה בפני זה ואפילו לגבות ממשעבדי:
כתב מורי הרב הגדול הריב״ר ז״ל עדים שלא באו להעיד אלא מצד הכרזה אפילו באו להעיד כשרים ופסולים תתקיים העדות בכשרים ואפילו מי שזימן עדים בערבוביא נאמר שלא כיון אלא לעדות הכשרים ואף ע״פ שבאו גם כן פסולים להעיד אין בכך כלום אף על פי שמלשון הטור נראה דדוקא כשהזמין הכשרים והוציא הפסולים אבל אם זימן בערבוביא לא א״א לומר כך דא״כ קשיא דידיה אדידיה שכתב אח״כ מי שצוה להכריז כל מי שיודע לו עדות שיבא ויעיד והעידו כשרים ופסולים לא נתבטלו הכשרים וכולי וז״ל הר״י ואם הזמין התובע עדים כשרים וכו׳ עד שלא היתה כוונתו אלא בראויים להעיד וכך הם דברי רבינו ירוחם וכ״כ בנ״י וכתב עוד כי לדעת הרי״ף ובעל העיטור והרמב״ן והמרדכי והר״ן אם העד אינו מכיר בפיסול חבירו עדות הכשר קיימת ואף אם הרא״ש חולק עליהם.
וכתב על זה הר״ש חכים במחילה אין פירוש דברי הטור כן שאינו מדבר אלא בהזמנת העדים בשעת המעשה לראותו להעיד עליו אחר כך וזה פשוט ומדוקדק בדברי הרא״ש ורבינו ירוחם ונמוקי יוסף:
[בדק הבית: אח״כ מצאתי כתוב על זה מי שהכחיש לו זה והרי הרב הביא לשון הר״י ולא פי׳ בו שום דבר ועם הפירוש הזה הפשוט בדברי הר״י הביא ראיה שאם זימן עדים בערבוביא שלא כיון אלא לכשרים מהם מי מצוה להחרים וכו׳ אם העידו כשרים ופסולים לא נתבטלו הכשרים כי גם שהכרזה זו היתה אחר מעשה אפילו הכי הרי הם באים בערבוביא להעיד ולא ביטלו פסולים את הכשרים וכן בתשובת הרב ז״ל ממקום שהובא לשון זה יותר בארוכה כי לשון זה הוא בשעת מעשה שכתב שם ומה שכתבו כל הפוסקים הרא״ש ורבינו ירוחם ודאי שמדברים בשעת מעשה חוץ מבענין מצוה להחרים וכו׳ וכתב אח״כ ומה שכתב הרא״ש והר״י ז״ל שאם הזמין התובע עדים וכו׳ מתחלה הוא כותב מציאת הדין שמי שייחד עדים בשעת מעשה אעפ״י שנתכוונו הפסולים להעיד לאו כל כמינייהו ליפסול את הכשרים ואחר זה כתב הדין שמי שמצוה להחרים שכיון שכתבנו למעלה שהמייחד כשרים אין הכשרים נפסלים בעדות הפסולים שמי שמצוה להחרים אין כוונתו אלא לכשרים וכו׳ ומכאן שאפילו הזמין בשעת מעשה בערבוביא לא כיון אלא לכשרים ובזה יובן לשון ר׳ ירוחם שמקודם כתב מציאת הדין שהמזמין את הכשרים אין עדות הפסולים פוסלים אותם ואח״כ כתב שאפילו הזמין בערבוביא לא היה דעתו אלא לכשרים דומה למי שמצוה לאחרים עכ״ל הרב. הרי שידע הרב שפי׳ דברי הר״י הם בשעת מעשה ואפ״ה מביא ראיה נכונה לדבריו עכ״ל:]
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ה) כתב רב אלפס כו׳ עד וא״א כתב כו׳ הרי״ף כ״כ בתשובה. והביאו הרא״ש פ״ק דמכות וגם הביא לדברי הרמב״ן דכתב דתליא בדעת הכשרים כמו שתלינן בדעת הפסולין וכמש״ר בשמו וכתב הרא״ש על דבריהן דז״א דלא נמצא זה בתלמוד ואדרבא אם איתא שתליא בהכרת העדים הו״ל לתלמודא למימר דשיילינן להו לכשרים אם הכירו בפסולין של אלו ע״ש:
ונאמן לומר שלא ידע בקורבתו כו׳ ר״ל אין אנו טוענין כן בשבילו עד שהוא בעצמו יאמר שלא ידע בקורבתו ואז נאמן ובלבד שלא יהא רגיל בו:
ומש״ר וכ״כ הרמב״ן כו׳ הרמב״ן בנו״ן גרסינן דאילו הרמב״ם לא כתב מזה דבר וכ״כ הב״י:
ואינו תלוי במה שמכיר הכשר כו׳ ע״ל סימן כ״א תשובת הרא״ש מ״ש שם:
(י) י) שם בשם הרי״ף וכתבו הרא״ש בפ״ק דמכות והנ״י בע׳ זה בורר שכ״כ הרי״ף בתשו׳ והרמב״ן הביאו ראיה לדבריו הביאו הרא״ש שם
(יא) כ) שם בשם אביו הרא״ש ותוספתא שהביא הרמב״ן לראי׳ פירש׳ בע״א ושכ״נ ל׳ ה״ג ושכ״כ העיטור בשם בעל נתיבות
(י) ונאמן לו׳ שלא הכיר כו׳ – ודוקא כשאומר מעצמו שלא הכירו אבל אין הב״ד שואלין אותו אם הכירו:
(יח) ומחייבו שבועה – ואם שני׳ הם מחייבי׳ ממון.
(יט) ונאמן לומר שלא הכיר כו׳ – ודוקא כשאומר מעצמו שלא הכירו אבל אין הב״ד שואלי׳ אותו אם הכירו עכ״ל סמ״ע ס״ק י׳ נראה מדבריו דמסתמא אמרי׳ שהכירו וא״צ לשאלו ולא ידעתי מנ״ל הא גם מתשו׳ הרי״ף עצמה שהביא הבעל העיטור והנ״י פ׳ ז״ב והובא בב״י לקמן סי׳ נ״א ס״ה משמע להדיא איפכא דהא כתבו שם דהיכא דליתנהו לסהדי מכשירינא לשטרא דאמרי׳ דלמא לא הכירו כו׳ ע״ש והכי מוכח נמי בהרא״ש פ״ק דמכות שהקשה על תשובת הרי״ף דאם איתא שתלוי בהכרת העדי׳ ה״ל לש״ס למימר דשיילינן להו לכשרי׳ אם הכירו בפסולי׳ כו׳ אלא פשיטא דמ״ש הרי״ף והט״ו ונאמן לומר שלא הכיר כו׳ היינו שצריכי׳ הב״ד לשאלו היכא דאיתנהו ונאמן לומר שלא הכיר ודלא כסמ״ע נ״ל.
(כ) שלא הכיר כו׳ – כתב הר״י בי רב בתשובת מהר״מ אלשקר סי׳ ט״ז דף כ״ו ע״א בעובדא דיליה וז״ל דאנן סהדי שהעד הכשר לא הי׳ מכיר בפיסול חבירו שהוא זומם ורשע שאם החכם כה״ר משה קאשטרו שהוא מתושבי ירושלי׳ והוא ממקבלי עדיות וגם הסופר שהוא מתושבי ירושלים לא הכירו בפסול וכל שכן דלת העם שאינן יודעי׳ במה יפסל העד ובמה יכשר כו׳ ומהר״מ אלשקר האריך שם להשיג עליו שהרי העידו עליו אנשי׳ חשובים שהוא זומם ורשע ולא כמ״ש עליו החכם בחתימות דבריו שהוא בחזקת כשר ומה לנו לחזקתו היכא דאיכא עדי׳ בפסלותו כו׳ ועוד דהא הרי״ף לא קאמר אלא כשאין שניהם רגילי׳ זה עם זה אבל אם רגיל בו כתב בפי׳ דודאי ידע בו ופסול ואלו העדי׳ שלנו אין לך בעולם רגילי׳ זה עם זה כמותן שהיו ממקום אחד כו׳ ע״כ. ולפעד״נ כדברי הר״י בי רב ושלא כדת השיג עליו מהר״מ אלשקר דנהי דהשתא העידו עליו אנשי׳ חשובי׳ שהוא רשע וגם נעשה זומם מ״מ כל זמן שלא העידו לא ידענו זה שהרי ה״ר משה קאשטרו קבל העדיות וכן הסופר לא ידעו זה וא״כ מסתמא גם העדי׳ הכשרי׳ לא ידעו בפיסולו וכדמוכח מתשובת הרי״ף במסתמא תלינן דלא ידעו הכשרי׳ בפיסולו והוא בבעל העיטור ונמוקי יוסף פ׳ זה בורר ומביאם ב״י לקמן סי׳ נ״א סעיף ה׳ ועל כן הכשיר שם שטר שחתומי׳ עליו פסולי׳ היכא דליתנהו לסהדי קמן למישייכינהו דאמרינן מסתמא לא ידעי ביה ע״ש ויפה כתב הר״י בי רב בחתימת דבריו שהוא בחזקת כשר כו׳ ור״ל דכיון שהוא בחזקת כשר עד עתה מהיכי תיתי נימא דידעי ביה הכשרי׳ כל זמן שלא העידו עליו עדי׳ בפסלותו. גם מ״ש מהר״מ אלשקר ועוד דהא הרי״ף לא קאמר אלא בשאין שניהם רגילי׳ בו כו׳ אינו ענין לדברי הר״י בי רב דהרי״ף מיירי בפסול קורבה דהתם שייך רגיל בו כגון אחיו ושארו הקרוב אליו שהוא רגיל אז אמרינן כיון שהוא רגיל בו ודאי ידע שהוא קרובו אבל בשביל שהם מעיר אחת ורגיל בו נאמר שידע בו שהוא רשע ושהוא זומם זה לא שמענו וא״כ הדרינן לכללא שכתב הרי״ף דמסתמא לא פסלינ׳ לסהדותייהו ואמרינן לא ידעי ביה וכדברי הר״י בי רב כן נ״ל ברור.
(כא) כיון שהעיד הפסול עמו בב״ד – היינו להי״א דלעיל סעיף ח׳ ולסברא הראשונה דלעיל ה״ה אפי׳ לא העיד הפסול עמו בב״ד כיון שראו המעשה ביחד וכוונו להעיד בטלה עדותן לסברא זו דאין חילוק בין הכיר בפיסולו או נא:
ולכאורה נרא׳ עיקר בש״ס כסברא זו אך שרבו הפוסקי׳ המסכימי׳ לתשובת הרי״ף הלא המה הבעל העיטור והרמב״ן והמרדכי והר״ן ז״ל ומביא׳ הר״י בי רב בב״י ובתשו׳ מהר״מ אלשקר סי׳ ט״ז ומהר״מ אלשקר שם דכ״ז ע״א האריך להשיג עליו דהרמב״ן לא כתב כן רק שהביא דברי הרי״ף ואיך יכתוב אותם הרמב״ן ז״ל להרבות בדעו׳ וכל דבריו המה מהבל יחד שהדבר פשוט שהרמב״ן כתב כן שהרי הביא ראיה לתשובת הרי״ף מהתוספתא ומביאו הרא״ש והנ״י פ״ק דמכות וכ״כ הטור בשמו. גם מ״ש מהר״מ אלשקר שם וז״ל ומ״ש בשם בעל העיטור ז״ל שאם אין אנו יודעי׳ אם ידע בפיסול חבירו אם לאו שנא׳ מן הסתם לא הכירו כו׳ הנה הרמב״ן ז״ל כתב בהפך דמסתמא נמי פסולה היא העדות עד שיאמרו למיחזי אתינא דכיון שהדבר בספק בטלה העדות ע״כ וכבר כתבנו שלמדו מדין זה הדין האחר עכ״ל לא נהירא דהיאך הוא מדמה בסתמיות להדדי דנהי דסתם עד המעיד כוון להעיד מ״מ סתם עד אינו יודע בפיסול חברו ואע״פ שלמדו מדין זה הדין האח׳ היינו כי היכי דתלינן בדע׳ הפסולי׳ דלמיחזי קאתי ה״נ תלינן בדעת הכשרי׳ דלא ידעו בפיסולם אבל מכל מקום לענין הסתמיות לא נלמד זה מזה. והנה גם הנ״י פ׳ זה בורר הבי׳ תשובת הרי״ף ובעל העיטור בסתם וכ״כ עוד הנ״י תשובת הרי״ף בסתם בפ״ק דמכות וכתב שכ״כ הרמב״ן וכ״כ הרשב״א בתשובה שמביא הב״י ס״ס זה גם מ״ש מהר״מ אלשקר דהרמב״ם ורוב המפרשים כתבו סתם. נראה דלא ס״ל הך מלתא כו׳ הנך רואה אדרב׳ שרוב המפרשי׳ כתבו כתשובת הרי״ף וממ״ש הרמב״ם ושאר המפרשי׳ סתם אין ראיה דיש לפרש דבריה׳ בשאנו יודעין שהוא רגיל בו ומכיר בפיסולו דומיא דשני אחין שמכירין זא״ז וכן הרמב״ם פ׳ ה׳ מה׳ עדות הזכיר בדבריו שני אחין וכן צריך לפרש דברי הרי״ף עצמו פ״ק דמכות בשם גאון וכן פי׳ הב״י לקמן סי׳ נ״א ובזה נמי יש לדחות הראיה שהביא הרא״ש פ״ק דמכות מן ההלכות גדולות לסתור תשובות הרי״ף דיש לפרש דברי ה״ג כדברי הגאון וכ״כ בס׳ לחם משנה פ״ה מה׳ עדות וכן משמע להדיא בנ״י פ״ק דמכות שהביא תשובות הרי״ף ודברי ה״ג סמוכי׳ מיד זה לזה והביא אח״כ דברי הרא״ש במצוה להחרי׳ והשמיט דברי הרא״ש בכאן משמע דלא ס״ל כהרא״ש בהא דכתב שה״ג חולק על תשובת הרי״ף. גם מ״ש מהר״מ אלשקר שתשובת ר׳ האי גאון חולקת על תשובת הרי״ף שכתב ואין שומעי׳ לו אם אומר לא הייתי יודע שכאצטרף עמו תבטל עדותי כו׳ וידוע הוא דלא שנא הא ולא שנא אם לא הי׳ מכיר בפיסולו כו׳ לא נרירא דשנא ושנא דמה בכך שלא ידע שתבטל עדותו וכי משום שלא ידע יתבטל הדין משא״כ כשלא ידע בפסולו א״כ בדעתו הי׳ לצרף לכשר ולא לפסול א״כ לא נצטרף פסול לכשרים.
(י) הכיר – כתב הסמ״ע ודוקא כשאומר מעצמו שלא הכירו אבל אין הב״ד שואלין אותו אם הכירו והש״ך השיג ע״ז ומסיק שצריכים הב״ד לשאלו ע״ש:
(יא) שהעיד – היינו להי״א בס״א ולסברא הראשונ׳ שם ה״ה אפילו לא העיד הפסול עמו בב״ד כיון שראו המעשה ביחד וכוונו להעיד. ש״ך:
(טו) אם העיד – תוספתא ר׳ אומר אף בד״מ והוא לא ידע שיש להם קרוב או פסול תתקיים העדות בשאר עדי׳ והרא״ש פי׳ שהמלוה לא ידע ולא הזמין אותם וכנ״ל סס״א ואם הזמין כו׳ וע׳ ברא״ש כ׳ הרי״ף ורמב״ן:
(ליקוט) אם העיד כו׳ – כמ״ש בתוספתא הביאו הרא״ש וכפי׳ הרי״ף בגמ׳ כנ״ל (ע״כ):
(טז) (ליקוט) י״א שעדות כו׳ – ערא״ש שכ׳ שלמד ממ״ש אי למיחזי כו׳ וכי היכי דתלינן בדעת הפסולין ה״נ בדעת הכשרי׳ וזהו דלא כמ״ש בהג״ה לעיל ואפי׳ לא כו׳ והוא כהיש חולקין דכאן (ע״כ):
(יז) (ליקוט) ונאמן כו׳ – כמו שנאמן לומר למיחזי כו׳. שם ועש״ך ס״ק י״א (ע״כ):
(יח) ויש – הרא״ש שם ופי׳ התוס׳ בדרך אחר ע״ש:
(יט) כיון – ר״ל לי״א דבס״א:
(ד) [ש״ך סוף אות כא] דשנא ושנא דמה בכך. נ״ב וכן הסכי׳ בתשו׳ פרח מטה אהרן ח״ב סי׳ י״ח:
(י) ואין הרחוק יודע – עי׳ בתשו׳ כנ״י סי׳ פ״ח:
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובההכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144